Росіяни намагаються перешкодити евакуації дітей із Куп'янського району, який потерпає від масованих обстрілів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

У своїх повідомленнях на пропагандистських ресурсах ворог закликає мешканців Харківщини відмовлятися від евакуації, залякуючи, що у їхні дома заселяться військові ЗСУ, а дітей вивезуть на захід України, де цькуватимуть через російськомовність.

Крім того, росіяни поширюють історії з героїзацією жителів Авдіївки, які "ховали дітей від евакуації". Проте насправді таким чином батьки наражали дітей на смертельну небезпеку.

Мета росіян - скористатися цивільним населенням як живим щитом для стримування дій ЗСУ.

Із літа 2023 року Куп'янсько-Лиманський напрямок є однією з найгарячіших ділянок загального фронту. Наразі на цьому напрямку зосереджено приблизно 100 тисяч росіян, 60 - це сили логістики й забезпечення, а 40 тисяч ведуть постійні активні штурми. 

Росія постійно використовує українських дітей у своїх злочинних цілях, зокрема, проводячи незаконну депортацію з тимчасово окупованих територій. За це суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна. Загалом з Харківської області РФ депортувала понад пів тисячі дітей. Частину з них вже вдалося повернути на підконтрольну Україні територію. Дітей росіяни вивозили з Балаклії, Ізюму, Вовчанська, Куп’янська та інших населених пунктів.

Вчора, 7 березня, у Харківській області оголосили примусову евакуацію для сімей з дітьми з деяких громад Куп'янського району. Планується вивезти у більш безпечні місця 110 неповнолітніх з Великобурлуцької громади та 51 дитину з Вільхуватської громади.