Правоохоронці викрили шанувальницю окупантів, яка закликала місцевих отримувати російські паспорти та підтримувала дружні стосунки з російськими солдатами. Про це повідомили у прокуратурі.

Розслідування встановило, що мешканка Шевченково Харківської області пропагувала серед місцевих жителів кремлівські наративи. Вона розповідала, що "України як держави більше не існує і більше ніколи не буде". Підозрювана також підтримувала дружні стосунки із російськими солдатами. Якщо хтось висловлювався проти, то вона загрожувала розправою з боку армії РФ.

Місцевим мешканцям жінка розповідала про свою вірність окупаційній адміністрації та закликала населення підтримувати російських загарбників. Крім того, вона агітувала односельців міняти українське громадянство на російське. Наразі їй повідомлено про підозру за фактом виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

За даними СБУ, станом на середину листопада в Україні викрили понад 700 колаборантів. Як зазначив на брифінгу представник відомства Артем Дехтяренко, кримінальні провадження за 268 колаборантами СБУ вже передала до суду, стосовно 53 з них винесено рішення, розслідування в інших провадженнях тривають. Дехтяренко додав, що українські спецслужби мають повну картину того, що відбувається на тимчасово окупованих територіях.

На Харківщині в окупації залишаються 28 населених пунктів. Це невеликі населені пункти – на окупованих Росією територіях проживає 200-300 осіб.