У селищі Пісочин на жителя напав кіт, повідомили в Держпродспоживслужбі.

У тварини підтвердили сказ.

6 листопада на засіданні місцевої Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в Пісочині, прилеглих лісах і полях ввели карантин. Ветеринари щеплюватимуть тварин, проводитимуть роз'яснювальну роботу з їхніми власниками.

У 2023 році сказ фіксувався в усіх районах Харківської області. Нещодавно скаженого собаку відловили в Харкові в Роганському житловому масиві. Постраждали двоє людей. У частині Індустріального району ввели карантин

Загалом від початку року станом на 2 листопада в Харківській області виявили 63 хворих тварин. Це кішки, собаки, лисиці, кілька биків, коза та куниця. Від скажених тварин постраждали 85 людей.

Сказ - гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Ліків від сказу немає, врятувати може тільки своєчасна вакцинація. Вона ефективна не пізніше двох тижнів з моменту укусу або контакту зі слиною тварини. Більше немає "40 уколів у живіт", зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень.

Куди звертатися

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня № 26, вул. 23-го Серпня, 23 А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня № 3, пр. Ново-Баварський, 90.

У районах області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.

У лабцентрі повідомляли, що в Харківську область завезли вакцину "Індираб" проти сказу людей.