У всіх районах Харківської області зафіксовано випадки сказу. Про це повідомили в лабцентрі.

Зокрема, від початку жовтня зареєстровано 12 випадків сказу, зокрема вперше за два роки - у Валківській громаді Богодухівського району. Сказ виявили в 9 котів, зокрема в п'яти безпритульних (зокрема, у Старому Мерчику сказ виявили в безпритульного кота. Також захворювання виявили у лисиці та двох собак, одного з яких покусала лисиця.

У 2023 році зареєстровано вже 47 випадків сказу у тварин, з них 6 - у диких лисиць. Від укусів і подряпин, завданих скаженими тваринами, постраждали 62 людини.

Тільки у вересні - на початку жовтня було виявлено кілька епізодів:

Загалом від початку року по медичну допомогу з приводу травм, завданих тваринами, звернулися 2067 осіб - майже на чверть більше, ніж за весь минулий рік. На антирабічне лікування направили 635 постраждалих - 30,7% від тих, хто звернувся по допомогу (торік було 20%).

У лабцентрі нагадали, що сказ не лікується і призводить до смерті хворого.

Що робити, щоб не заразитися сказом:

  • уникати контактів із незнайомими та дикими тваринами;
  • якщо тварина вкусила або подряпала, необхідно промити пошкоджене місце проточною водою з господарським милом;
  • звернутися до медзакладу для щеплення антирабічною вакциною.

Сказ - гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником є вірус, який передається під час укусу хворою твариною. Сказ не лікується, і єдиною профілактикою від нього є вакцинація.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання в 96-99% випадків. Вона ефективна не пізніше двох тижнів від моменту укусу або контакту зі слиною.

Як повідомили Міністерстві охорони здоров'я України, зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень: у день звернення до лікаря, а потім - на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. У МОЗ додали, що в кожній області України є якісна антирабічна вакцина. Вона безоплатна, тож пацієнт не повинен платити за таку вакцинацію.