Силовики затримали харків'янина, який навів російську ракету "Іскандер" на житлові будинки в центрі міста. Про це повідомили в СБУ.

Ідеться про удар, завданий уранці 6 жовтня, коли росіяни запустили по Київському та Основ'янському районах Харкова ракети типу "Іскандер".  Це балістичні ракети класу "земля-земля" з дальністю польоту 500-700 км і масою бойової частини 480 кг.

Унаслідок удару було пошкоджено 69 житлових будинків, поранено кілька десятків мирних жителів. Під завалами одного з будинків загинули двоє людей: 10-річний хлопчик і його 68-річна бабуся.

За даними слідства, координати для удару росіянам передавав харків'янин - майстер місцевого підприємства, що займається будівництвом доріг і мостів. Російська спецслужба завербувала його через Telegram.

Під виглядом робочих поїздок чоловік фіксував місця дислокації ЗСУ на території області, а отриману інформацію передавав російським спецслужбам через "зв'язкового" з тимчасово окупованої території на сході України. Ним виявився один із колишніх ватажків "ЛНР" на прізвисько "Шаман".

Під час обшуків у харків'янина знайшли:

  • 4 мобільні телефони та 7 sim-карт різних мобільних операторів, з яких він вів листування з представниками РФ;
  • банківські картки, на які надходили "зарплати" від російських спецслужб;
  • понад 10 тисяч доларів, отриманих від росіян.

Слідчі СБУ повідомили чоловікові про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі.