Жителям Харківської області, чиїх дітей забрали до РФ, не варто піддаватися паніці, а треба зібрати максимальну інформацію про депортацію. Детальну інструкцію дій описали у прес-службі ХОВА з посиланням на Національне інформбюро.

Алгоритм наступний:

зберіть та повідомте дані про депортовану дитину та обставини подій: ПІБ дитини, дату народження, місце проживання; звідки дитина була примусово переміщена і за яких обставин; чи була вона з батьками чи у супроводі інших осіб; останнє відоме місце його знаходження чи поточне місцезнаходження; особливі прикмети дитини; контакти батьків або родичів дитини, а також особи, яка повідомила про депортацію;
записуйте всю зібрану інформацію відразу після її отримання, щоб зберегти хронологію подій;

якщо є фото дитини, фото/відео підтвердження її депортації дитини, негайно повідомляйте про це НІБ електронною поштою: nib.uncp.info@gmail.com або заповнивши відповідну форму на сайті https://childrenofwar.gov.ua;

якщо на зв'язок вийшли особи, які супроводжують дитину (батьки, родичі), порадьте їм звертатися до дипломатичних установ країн-партнерів або України (у разі їх роботи на території країни перебування), міжнародних місій: Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління ООН із координації гуманітарних справ, ЮНІСЕФ, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Агентство ООН у справах біженців.

Куди повідомляти?

1. НІБ:

  • цілодобова гаряча лінія: 16-48 та +38 (044) 287-81-65;
  • за допомогою чатботів у Telegram та у Viber @nib_uncp_bot;
  • через заповнення форм, розміщених за посиланнями: https://nib.gov.ua та https://childrenofwar.gov.ua;

2. Мінреінтеграції: 15-48;

3. Офіс Генерального прокурора: https://warcrimes.gov.ua;

4. Служба безпеки України: 0 800 501 482;

5. Національна поліція: 102;

6. Підрозділи ювенальної поліції, телеграм канал: @poshukditei_bot.

За інформацією віце-прем'єра - міністра реінтеграції Ірини Верещук, окупанти вивезли до РФ щонайменше 2,1 тисяч українських дітей.

У вересні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що росіяни вивезли дітей із Харківської області, а їхніх батьків шантажували. Випадок стався у Борівській громаді.

За його словами, вивезених дітей місцева влада шукає і хоче забрати назад в Україну.

"У нас є факт вивезення дітей, ми зараз працюємо з профільним міністерством для того, щоб встановити, де ці люди зараз знаходяться, і зробити все необхідне, щоб їх повернути. Алгоритм є, нам головне їх ідентифікувати, зрозуміти, де вони знаходяться, та встановити контакт," - пояснив губернатор.

Згодом стало відомо, що цих дітей вдалося повернути в Україну з російського смт Кабардинка (біля Геленджика).