Кирила Кернеса, сина екс-меира Харкова Генадія Кернеса, відсторонено від керівництва фракцією "Блок Кернеса - Успішна Харківщина" в Харківській облраді. Про це 6 жовтня повідомили у партії.

"На засіданні фракції депутати більшістю голосів усунули від виконання обов'язків голови фракції Кирила Кернеса. Основною причиною для його заміни депутати назвали те, що з початку війни він жодного разу не висловив свою позицію щодо військової агресії Росії проти України, а з 24 лютого самоусунувся від керівництва фракцією. Також депутати "Блоку Кернеса - Успішний Харків" заявили про недотримання Кирилом Кернесом фракційної дисципліни", - так пояснили у партії усунення голови.

Замість Кирила Кернеса керівником фракції депутати обрали Віталія Панова, директора КП "Харківводоканал".

Сам Кернес досить висловив подив щодо позиції фракції.

"Рішення ґрунтується на їхньому розумінні того, що я нібито жодного разу не висловився з приводу війни, яку розпочала Росія. Було соромно на них дивитися, бо як мінімум ми разом приймали звернення Харківської облради до мешканців області, президента, Верховної Ради, Кабміну про засудженні агресії РФ та підтримці територіальної цілісності та незалежності України. Усі наші голосування - поіменні та відкриті, тому вони повною мірою усвідомлюють моє ставлення та мою позицію щодо агресора. Вибачте, взяв невелику паузу після засідання фракції, щоб заспокоїтись і зрозуміти: як люди, які ще недавно зображували "друзів", сьогодні поводилися як зрадники", - написав Кернес на своїй сторінці у Facebook.

На засіданні цього дня депутати також виключили із фракції Альберта Кононенка, Павла Столбового та Володимира Святаша, батька Дмитра Святаша.

Восени 2020 року Кирило Кернес балотувався у депутати Харківської облради від "Блоку Кернеса - Успішний Харків", у списку йшов першим номером. Після перемоги він став головою фракції.

Генадія Кернеса в цей час у Харкові не було: він перебував на лікуванні в Німеччині через тяжкі наслідки коронаїрусу. Кернес помер за кордоном 16 грудня 2020 року, перед тим вигравши вибори міського голови у Харкові.