Прапор України вперше піднято в селах Строївка і Тополі в Харківській області, звільнених ще рік тому. Про це повідомили в Державній прикордонній службі.

Населені пункти розташовані на кордоні з РФ у так званій "сірій зоні". Після звільнення Харківської області на цю територію ніхто не заходив через замінування. Зараз прикордонники проклали безпечний шлях і підняли прапор України.

Строївка розташована у Дворічанській громаді. До війни тут проживало близько 30 осіб. За три кілометри - село Тополі. Тут до війни проживало близько 260 осіб. З першого дня повномасштабної агресії РФ села були окуповані. Звільнені під час Харківського контрнаступу восени 2022 року.

Наприкінці липня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив про збільшення "сірої зони" на Куп'янському напрямку. Тут російські війська намагаються організувати наступ. Але захопити населені пункти армії РФ не вдалося. Кількість населених пунктів Куп'янського району, які перебувають під тимчасовою окупацією, не змінилася з осені 2022-го: їх 29.