6 березня 2022 року РФ обстріляла П'ятихатки у Харкові, під удар потрапили люди, які стояли в черзі до супермаркету на вул. Академіка Вальтера. Загинуло 4 людей, понад 15 було поранено.

"Суспільне" через рік поговорило з очевидцями тієї трагічної події.

За словами місцевої мешканки Ольги, у тому обстрілі загинув її чоловік Віктор Ніколенко. До пенсії він працював у фізико-технічному інституті, розташованому у П'ятихатках.

"Саме того ранку було відносно тихо. Ми були на зв'язку, домовилися, що зателефонуємо, коли хтось із нас купить продукти. У результаті я додзвонююсь, відповідає лікар і каже, що його вже немає. Його ще живим доставили до лікарні, але серце, як я розумію, не витримало. Реанімувати не змогли", - розповіла Ольга.

Віктора змогли поховати лише за 12 днів, ніхто не хотів їхати під обстрілами. Двічі під час перевезення тіла на цвинтар снаряди розривалися буквально за 100 метрів.

Того дня людей у супермаркеті рятував і місцевий мешканець – Микола Коломенський. Він працював хірургом та очолював П'ятихатську медично-санітарну частину з 2002 року.

"У момент обстрілу був якраз за дверима, чую: "бух" - і все скло на мене посипалося. Я обернувся, а тут людей 15, і всі лежать, всюди кров, крики. У мене нічого не було. Я заскочив. В магазині була ковдра, ми її порізали на смужки, щоб імпровізовані джгути зробити, і почали надавати першу допомогу.Зробили що змогли. Перев'язували всіх підряд. Критичні були всі. Одна жінка у мене прямо на руках померла, поряд з чоловіком, теж пораненим. Він її обіймав. У жінки була пошкоджена стегнова артерія, а вона ж як палець. Кров швидко витікає", - згадував лікар.

Супермаркет "Хазар", біля якого дістали поранення люди, відновили влітку. За словами його власника, збитки від обстрілів склали близько 2,5 мільйонів гривень.

Як нещодавно повідомив мер Ігор Терехов, активну фазу відновлення сильно постраждалих від РФ П'ятихаток розпочнуть влітку. Внаслідок російських обстрілів у П'ятихатках пошкоджено понад 50 та зруйновано понад 10 будинків. Частина з них відновлена, в деяких роботах тривають, а решта чекає на експертну оцінку, щоб визначити масштаб робіт.

Фото: Суспільне Харків