Російського військового, який розстрілював мирних жителів, засудили до 15 років позбавлення волі. Про це повідомили в прокуратурі.

Злочин росіянин скоїв у червні 2022 року. На той момент РФ окупувала значну частину Ізюмського району. У селі Велика Комишуваха російські військові влаштувалися на території фермерського господарства, завели туди танк і бойову машину піхоти. Як розповідав начальник Слідчого управління обласної поліції Сергій Болвінов, на дорозі, що веде в село, вони фактично влаштували тир і розстрілювали цивільні автомобілі.

23 червня подружня пара на автомобілі Mazda рухалася в бік Бахмута, щоб забрати звідти батьків. Близько 12:00 автомобіль виїхав на перехрестя селищ Велика Комишуваха - Грушуваха - Барвінкове, недалеко від позицій росіян. Російські солдати відкрили вогонь по машині. Після першого обстрілу чоловік і жінка поранень не дістали.

"Росіяни бачили, що це цивільні, без форми. Незважаючи на це, вони повторно розстріляли автомобіль з усієї наявної у них зброї. Після другого обстрілу чоловік був важко поранений. Жінка намагалася йому допомогти. Однак потерпілий не зміг піднятися і втратив свідомість", - розповів Болвінов.

На допомогу прийшли бійці 93-ї механізованої бригади "Холодний Яр". Вони відправили до місця події квадрокоптер, на який прикріпили аркуш паперу з написом "Іди за мною". Жінка пішла за дроном і врятувалася: вона вийшла на позиції українських військових.

На записі з квадрокоптера видно, як до пораненого чоловіка підійшли російські солдати. Вони скинули чоловіка в яму, вирішивши, що той мертвий. У ямі потерпілий пролежав понад добу. Він прийшов до тями вночі, коли йшов дощ. Чоловік підповз до автомобіля, забрався в багажник і накрився ковдрою. Вранці поранений вибрався з авто і вийшов на позиції ЗСУ

Правоохоронці ідентифікували російського військового, який відкрив вогонь із великокаліберного кулемета по автомобілю з мирними людьми. Завдяки радіоперехопленню встановлено, що під час телефонної розмови з дружиною підозрюваний сказав: "Я людину сьогодні вбив".

У стрільбі по мирних жителях підозрювали 26-річного жителя Москви Клима Кержаєва - старшого лейтенанта, командира 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної тактичної групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії РФ. 

6 грудня Красноградський районний суд виніс вирок - 15 років позбавлення волі.