Першого заступника генерального директора Харківського авіазаводу, через наказ якого підприємству було завдано збитків на суму понад 500 тисяч гривень, судитимуть. Про це повідомили у Спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Східного регіону.

За даними слідства, чоловік, незважаючи на запроваджений мораторій через справу про банкрутство авіазаводу, розпорядився, щоб працівники бухгалтерії переказали гроші кредиторам. Таким чином підприємству було завдано збитків на суму 691 807 грн.

Фігуранту інкримінують розтрату майна, вчинену в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Обвинувальний акт скеровано до суду.

Харківський авіазавод ще до війни, з 2014 року, фактично простоював. Станом на січень 2021 року підприємство мало 3,6 млрд грн боргів. "Укроборонпром" змінив директора підприємства, призначивши на цю посаду Олександра Кривоконя. Восени 2021 року на Харківський авіазавод уперше після простою прибув для технічного обслуговування іноземний літак. У листопаді 2021 року в Харкові було підписано Меморандум про відновлення випуску літаків.

За час війни авіазавод пережив кілька російських авіаударів. Найбільших руйнувань він зазнав у березні 2022 року, коли поруч з адміністрацією підприємства впали три 600-кілограмові авіабомби. У травні 2022-го директора ХАЗу Олександра Кривоконя та енергетика Геннадія Стрюкова було нагороджено орденами "За мужність" ІІІ ступеня: вони особисто прийняли бій на території заводу, коли на початку війни в місто прорвалися російські війська.

Після війни авіазавод планує відновити роботу.