До села Яковлівка біля Мерефи через чотири місяці після авіанальоту, який майже зруйнував населений пункт, повернулися майже всі жителі.

"Від авіаударів РФ загинули чотири особи, було зруйновано понад 30 будинків, пошкоджено близько 120", - розповіла "Суспільному" староста села Тетяна Анголова.

Російська авіація налетіла на село у ніч проти 3 березня. Одна з бомб упала за будинком Наталії Півик.

"Я була в кімнаті ближче до городу, побачила вогненну кулю. Почали сипатися люстри, скло. Намагалися вийти — потім прилетіло вдруге і втретє", — розповіла жінка.

Від її будинку залишилися лише стіни. Спочатку родина Півик жила у льоху, а коли стало тепліше, переїхала до літньої кухні. Живуть в одній кімнаті, проте попри труднощі виїжджати ні Наталя, ні її чоловік не планують.

"Хтось має все відроджувати. Що ж ми все бігтимемо. У нас дуже багато людей повернулося. Місяця по два побули за кордоном і повертаються назад", — сказала Наталія Півик.

За словами старости села, до авіанальоту в Яківлівці жили понад 500 осіб. Після авіаудару виїхало близько 100 мешканців, майже всі вже повернулися.

"Світло, газ у нас відремонтували буквально за кілька днів після бомбардування. Хліб нам привозять щодня", - розповіла Анголова.

До Яковлівки волонтери доставляють дитяче харчування, підгузки, рідше продукти. Бракує ліків та засобів гігієни. Сільський магазин розбитий, а найближчий розташований на відстані близько 10 кілометрів — дістатися туди можна лише авто.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на село Руська Лозова під Харковом 5 липня російські військовослужбовці випустили фосфорні снаряди.