На село Руська Лозова під Харковом 5 липня російські військовослужбовці випустили фосфорні снаряди. Про це повідомив голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко.

За його словами, минулої доби російська армія обстрілювала з різних видів важкої зброї майже всі підконтрольні Україні населені пункти Дергачівського району.

"Окупанти випустили фосфорні снаряди по Руській Лозовій, обстрілювали з танків та мінометів Розплідник, Нове, Дементіївку, Цупівку, Прудянку та Слатине. Вночі один із районів Дергачів зазнав масованого артобстрілу, внаслідок чого кілька приватних будинків отримали серйозні пошкодження", - розповів В'ячеслав Задоренко.

Глава громади додав, що інформація про постраждалих чи загиблих за минулу добу не надходила.


Внимание! Читайте нас в телеграм-канале Новости Status Quo
Там больше информации!


Зазначимо, Дергачі та район перебувають під постійними обстрілами. Їх атакують із артилерії, мінометів, танків. Також ворог використовував бойові вертольоти, були й ракетні удари, бомби на парашутах та міни з відкладеною детонацією. Ще у квітні з Дергачів виїхали дві третини мешканців.

Довідка SQ. Фосфорні боєприпаси — тип запальних боєприпасів, споряджених білим фосфором або запальними речовинами на основі білого фосфору в суміші з іншими речовинами. Білий фосфор і запальні речовини на основі білого фосфору відносяться до групи запалювальних речовин, що горять з використанням кисню з повітря. Фосфорні боєприпаси завдають шкоди відкрито розташованій і прихованій живій силі, виводять з ладу техніку та озброєння.

Використання фосфорних боєприпасів призводить також до виникнення пожеж та окремих вогнищ загорянь, які відволікають сили та засоби на їх гасіння, завдають додаткових матеріальних збитків, ускладнюють переміщення, обмежують видимість, при цьому утворюються в осередках пожежі задушливі та отруйні гази.

При попаданні на шкіру людини білий фосфор, що горить, викликає важкі опіки.