У Харкові закінчуються місця для переселенців. Про це заявила віце-прем'єр Ірина Верещук.

За її словами, мирні жителі зі звільнених населених пунктів Харківської області, зокрема, із Ізюму, Куп'янська та Вовчанська, переважно їдуть зараз до Харкова. Але в місті закінчуються місця для прийому переселенців, тож громадянам пропонують рухатись далі – углиб країни.

"У Харкові також уже не вистачає приміщень, наприклад, у гуртожитках вищих навчальних закладів, куди селити. Ми пропонуємо людям їхати далі. Це Хмельницький, це Житомир.", - повідомила Верещук.

Наприкінці вересня у Харківській обласній військовій адміністрації говорили, що зі звільнених Ізюма, Куп'янська, Шевченкового та Вовчанська виїхали 11 тисяч осіб.

“Люди переважно залишають рідні місця або через постійні ворожі обстріли, або через те, що їхнє житло зруйноване і не придатне для життя в осінньо-зимовий період. Їм пропонують тимчасове житло у Харкові чи інших населених пунктах”, - пояснили в обласній адміністрації.

На цей момент у Харкові розселили на зимівлю у студентських гуртожитках 1 000 осіб.

У прес-службі ХОВА також заявили, що західні регіони України готові ухвалити до 10 тисяч переселенців з деокупованих територій Харківщини. Віце-прем'єр підтвердила, що на території західних областей створено умови для прийому та розміщення біженців. На вулиці ніхто не залишиться, запевняють у Кабміні.

"Вони не стоятимуть на пероні і точно не самостійно орендуватимуть житло. Ми ж знаємо, наскільки це важко. Оренда дорога, і люди дуже бояться, що залишатимуться взимку на вулиці. Цього не буде", - додала віце-прем'єр.

Також Верещук повідомила, що Кабмін виділив на відновлення інфраструктури на Харківщині 300 мільйонів гривень. Проте, зазначила вона, руйнація інфраструктури триває щодня: російські війська цілеспрямовано б'ють по об'єктах життєзабезпечення, щоб припинити подачу електрики, води, тепла, паралізувати рух транспорту.

Крім грошей, регіон отримає дрова, які роздадуть мешканцям сільських районів у зимовий період.