Мешканцям звільнених територій Харківської області одноразово виплатять допомогу. Про це повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, це пілотний проект допомоги людям, які змушені були жити в окупації.

"Сьогодні почали виплачувати людям готівкою по 1200 гривень у перших населених пунктах деокупованої Харківщини", - розповіла Верещук.

Як зазначила міністр, профінансували проект Червоний Хрест України та Міжнародний комітет Червоного Хреста, а доставку грошей на місця здійснила "Укрпошта".

Коментуючи контрнаступ ЗСУ, заступник міністра оборони України Ганни Маляр розповіла, що у Харківській області з окупації звільнено понад 300 населених пунктів, у яких проживає 150 тисяч осіб. Згідно з простими розрахунками, загальний бюджет допомоги становитиме 180 млн гривень.

Гроші для ВПО: кому й скільки?

З початку війни для ВПО (внутрішньо переміщеним особам) передбачені щомісячні виплати 2000 гривень на дорослого та 3000 гривень на дитину чи людину з інвалідністю. Гроші можуть отримати всі, хто виїхав із зони воєнних дій, окупації чи оточення та зареєструвався на новому місці.

1 жовтня Мінсоцполітики запроваджує у всіх регіонах України нові правила для переселенців за єдиною інформаційною системою соціальної сфери (ЄІССС). Мета впровадження ЄІССС - кожен переселенець отримуватиме послуги за місцем свого фактичного перебування.

Внутрішні переселенці, які отримали допомогу, можуть повторно подати заявку на виплату. Таке рішення ухвалив уряд України.

Червоний Хрест і раніше підтримував переселенців та мешканців регіонів, у яких велися активні бойові дії. Так, у травні можна було одержати по 2500 гривень. Ця допомога виплачувалася без окремого звернення людини незалежно від отримання інших видів допомоги. Пізніше український уряд ухвалив ще одне рішення щодо виплат від Червоного Хреста. Сума залишилася незмінною, але збільшився термін її надання і склав 3 місяці.

Волонтери Червоного Хреста за час вторгнення РФ в Україну надали різну допомогу понад мільйону людей.