Мешканка села Яремівка Ізюмського району Людмила Літвінова за три місяці в окупації схудла на 10 кілограмів. Російські війська окупували село на кордоні з Донеччиною наприкінці березня, пише Суспільне.

Півтора місяці, коли окупанти закрили шлях української гуманітарки, а від себе нічого не везли, Людмилу з односельцями рятував з голоду місцевий фермер.

Людмила Літвінова виїхала з Яремівки із маленькою сумочкою.

"Документи, телефони кидала, записник, окуляри. Ну, таке, першої необхідності", - розповіла жінка.

В окупованому російськими військами селі на кордоні з Донбасом 57-річна жінка була три місяці.

"Хвіртку відкрила, а біля двору стоять чоловік із 30 росіян та з автоматами. Вони почали розглядати будинок, розпитувати, хто в мене проживає. А там, де не було місцевих мешканців, зламували замки, заходили та перевіряли, чи є там наші українці, військові", - згадує Людмила.

Спочатку зайшла піхота, за три тижні росіяни підігнали бронемашину та систему залпового вогню. Людмила каже: десятки одиниць техніки поставили перед її будинком.

"Вони як навезли туди цих "Градів". І дуже багато снарядів. І вони лежать у лісосмузі, метрах за 100 від нас. Я цього так боялася. Думала, наші-то відбиваються, йдуть прильоти, якщо потрапить у ці снаряди, то нас би там рознесло", - поділилася жінка.

Людмила мешкала під перехресним вогнем. До неї у двір упали вісім снарядів – пошкодили хлів, сараї та комбайн, побили дерева у саду.

"У мене вже доходило вночі таке, що я думаю: все, вранці встану, побіжу на міст, кинуся у воду і нехай воно швидше все скінчиться. І так було, мабуть, два тижні, а потім взяла себе в руки і думаю, у мене онуки, у мене діти. Потрібно жити, щоби побачити їх", - каже Людмила.

У травні росіяни припинили пускати гуманітарку від України, самі півтора місяці продуктів не завозили. З односельцями у цей час пшеницею, кукурудзою та горохом ділився місцевий фермер.

У червні Людмила дізналася про евакуацію через Куп'янськ до Харкова. З подругами знайшла водія, який перевіз їх за тисячу гривень із людини:

"А хто не має копійки зовсім, що йому робити? Ті люди зовсім не виїдуть".

Під час зустрічі донька її не впізнала, каже Людмила. Жінка схудла на десять кілограмів. Нині вони живуть разом у квартирі друзів на ХТЗ.

"Онучка запитує: бабуся, коли ми поїдемо додому? А у нас на городі кавуни ростуть, а росте у нас кукурудза? Вона любить. Кажу: бабуся все саджала, росте. Може, ми поїдемо. Скоро все скінчиться, ми поїдемо додому, ти все побачиш", - розповідає жінка.

У серпні Людмила відвезе онуку Софію на оздоровлення до Карпат.

Нагадаємо, якщо ви або ваші родичі хочете евакуюватися з окупованих територій, потрібно подати заявку через телеграм-бот @helpingtoleave_bot.

Докладніше про те, як відбувається евакуація та куди звертатися тим, хто бажає виїхати, - читайте тут.