Вчора, 18 липня, з окупованих територій Харківської області вдалося евакуювати 943 особи. Як розповіла SQ куратор Харківської області відділу евакуації волонтерської організації Helping to Leave Діна Уріх, це мешканці тимчасово окупованих Шевченкового, Балаклії, Савинців, Куп'янська, Вовчанська, Великого Бурлука, Дворічної, Ізюму, Борової.

Серед евакуйованих – жінки, люди похилого віку, діти (216 осіб), люди з медичними потребами, інваліди. Здорових чоловіків призовного віку із окупованих територій не випускають. Евакуація проводилася через Печенізьку греблю.

Говорячи про процес організації евакуації, Уріх зазначила, що волонтери не мають жодних домовленостей з окупантами, як і прямого контакту з ними. Режим припинення вогню гарантує лише Україна зі свого боку.

«Гарантій немає взагалі; окупанти постійно вигадують нові «правила» і скасовують старі. Усі новини ми дізнаємося від тих, хто виїжджає і намагається виїхати, які передають нам пряму промову військових на блокпостах. Оскільки ми маємо дуже багато даних, ми можемо скласти більш-менш повну картину. День вибираємо, виходячи із відомостей, отриманих на блокпостах: люди постійно намагаються виїхати, їх розвертають і кажуть – «приходьте у понеділок, буде коридор». Але офіційного «зеленого коридору» немає! Це багато в чому стихійний процес виїзду цивільних, і зберігаються, на жаль, всі ризики: можливі обстріли та провокації. Лише Україна гарантує припинення вогню зі свого боку», - наголосила волонтер.

За її словами, безпеку у місці евакуації забезпечують представники ЗСУ, СБУ, Харківської обласної військової адміністрації. Безпосередньо зустріччю людей займаються волонтери, керує цією операцією волонтер від Helping to Leave Віталій Дмитрюк.

«На цій евакуації були складні моменти: не пустили супроводжуючого для пораненої людини, і їй довелося йти самій. Дуже прискіпливо доглядали паралізовану жінку і насилу дозволили пропустити для неї крісло. Були й обстріли, але ніхто не постраждав. У попередні рази ми фіксували обстріли і з гранатометів, і з «Градів», і касетними боєприпасами», - розповіла Уріх.

За її словами, евакуйовані люди або прямують до своїх рідних на території України, або вимагають тимчасового розміщення у харківської влади, і їх селять у санаторії, будинки відпочинку тощо. Надалі волонтери можуть допомогти із виїздом на Західну Україну чи територію ЄС.

Уріх розповіла, що кожна організація евакуації коштує волонтерам приблизно 95 000 гривень.

"Ми співпрацюємо з місцевими гуманітарними штабами волонтерів, які надають транспорт, а наша організація Helping to Leave повністю оплачує паливо. Крім того, ми не тільки знаходимо, але й у деяких випадках оплачуємо перевізників на окупованих територіях, сповіщаємо за їх допомогою тих людей, хто не має зв'язку, вивозимо тих, хто не має грошей заплатити за перевізника, і важкі кейси — вагітних, поранених, людей похилого віку. Це коштує нам ще десь у 80 000 гривень за кожен виїзд», - зазначила Уріх.

За її словами, підлягають оплаті послуги перевізників, які працюють на окупованих територіях: їх мають сплатити або самі люди, які евакуюються, або волонтери. Зустріч на підконтрольній території та проїзд до Харкова, як і подальше у разі необхідності розміщення, для людей безкоштовні, оскільки всі ці витрати оплачує Helping to Leave, яка є некомерційною організацією, що існує на приватні пожертвування.

Ті, хто хоче евакуюватися з окупованих територій, повинні подати заявку через телеграм-бот @helpingtoleave_bot

«Охочі евакуюватися пишуть у бот, після чого заявку підхоплює оператор і веде цей кейс, добирає всі варіанти евакуації. Оскільки в окупації глушать зв'язок, до нас найчастіше звертаються родичі людей, які знаходяться на підконтрольних Україні територіях, і найчастіше ці люди не чули своїх рідних із березня. Ми відправляємо водіїв за адресами – сповіщати людей про можливість евакуації, у нас вже вибудувано логістику з оповіщення та вивезення», - розповіла Уріх.

Вона зазначила, що з 30 травня з окупованих територій Харківської області вже вдалося вивезти близько 10 тисяч осіб.

3 4 5 6 7