Зоозахисники селища Близнюки Харківської області стверджують, що в їх населеному пункті масово знищують бродячих собак. Як повідомили в UAnimals, бездомних тварин труять хімічними речовинами і відстрілюють.

Нещодавно в соцмережах з'явилося фото, на якому працівник місцевого комунального підприємства тримає в руках двох собак - імовірно мертвих. Того ж дня місцеві жителі знайшли на кладовищі пораненого пса. За словами зоозахисників, чоловік зізнався, що отримав розпорядження від свого керівництва вбити собаку.

Поранену тварину вдалося виходити.

Представники UAnimals заявили, що вбивати бездомних собак для скорочення їх чисельності - неприпустимо, і подали заяву в поліцію про жорстоке поводження з тваринами.

Існує кілька основних способів боротьби з бродячими собаками:

  • стерилізація та кастрація є одним з найефективніших способів контролю популяції бродячих собак. Це зменшує чисельність популяції, мінімізує конфлікти з людьми та іншими тваринами;
  • програми усиновлення, які можуть допомогти бродячим собакам знайти новий будинок та зменшити кількість безпритульних тварин на вулицях;
  • створення притулків для бродячих собак;
  • вакцинація проти сказу може запобігти поширенню цієї небезпечної хвороби та зменшити кількість бродячих собак на вулицях.

До слова, в Харкові поліція шукає шкуродерів, які розіп'яли собаку в підвалі будинку на Північній Салтівці в Харкові. Хтось прив'язав тварину дротом до труби. Пес вижив, але отримав травми.

За час війни Харкові виявилися кинутими кілька сотень домашніх собак і котів. У центрі поводження з тваринами харків'янам пропонують надсилати повідомлення про безпритульних тварин.

Крім того, центр уклав договори з громадськими організаціями, щоб спільно з зоозахисниками стерилізувати бродячих тварин, ставити їм кліпсу і тату, вакцинувати і заносити дані в єдиний муніципальний реєстр.