Поліція шукає живодерів, які розіп'яли собаку у підвалі будинку на Північній Салтівці у Харкові. Як повідомили у ГУ Нацполіції області, відкрито кримінальну справу за фактом жорстокого поводження з тваринами.

Про жорстоке поводження із собакою правоохоронці дізналися під час моніторингу соцмереж.

Відомо, що на Північній Салтівці місцеві жителі виявили у підвалі будинку безпорадного собаку. Хтось прив'язав тварину дротом до труби, розіп'явши її. Проводи були намотані навколо лап та голови. Пес вижив, але отримав травми: місцях, де його пов'язали, була здерта шкіра, опухла лапа. Скільки провів пес у підвалі, невідомо, чи його прихистила волонтер.

За адресою виїжджала слідчо-оперативна група. Поліцейські провели огляд місця події, вилучили речові докази.

Живодерам загрожує обмеження волі на строк від одного до трьох років або позбавлення волі на строк від двох до трьох років.

Що робити, якщо стали свідком жорстокого поводження з твариною

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами є двох видів:

  • адміністративна (стаття 89 Кодексу України про адміністративну відповідальність);
  • кримінальна (ст. 299 Кримінального кодексу України).

Основною відмінністю у цих видах відповідальності є ступінь заподіяння шкоди тварині. Тобто, якщо тварина внаслідок жорстокого поводження залишилася живою, а органи та частини її тіла або їх функції не постраждали - настає адміністративна відповідальність (ст. 89 КУпАП). Якщо тварина втратила частину тіла або орган, або їх функції, або загинула - настає кримінальна відповідальність за ст. 299 КК України.

Так, улітку 2017 року за жорстоке поводження з тваринами 6 місяців арешту отримав 32-річний киянин. Чоловік бив свого кота, якого прив'язував до дерева шлангом. Відео випадкових свідків стало доказом у суді. Пом'якшити покарання для обвинуваченого адвокату не вдалося.

Якщо ви стали свідком жорстокого поводження з твариною, потрібно відразу викликати поліцію або звернутися самостійно до відділу поліції за місцем скоєння правопорушення з усною чи письмовою заявою.