У Харкові стерилізуватимуть тварин, кинутих на вулиці через війну. Стерилізацією займатиметься КП “Центр поводження з тваринами” та громадські зоозахисними організаціями.

За час війни в Харкові виявилися покинутими кілька сотень домашніх собак і котів. За даними місцевого притулку, з моменту російського вторгнення кількість безпритульних тварин у місті зросла втричі. У Центрі поводження з тваринами харків'янам пропонують надсилати повідомлення про нічийних тварин, які розгулюють вулицями.

Центр уклав договори з громадськими організаціями. У притулку розповіли, що КП та зоозахисники збираються спільно:

  • стерилізувати тварин;
  • ставити їм кліпсу та тату;
  • вакцинувати проти сказу;
  • заносити дані до єдиного муніципального реєстру.

Після стерилізації тварин повертатимуть на місце вилову під опіку волонтерів чи небайдужих людей.

"Якщо побачите на вулиці собаку з круглою жовтою кліпсою та написом "КП 057 (плюс чотири персональні цифри)" або кота з татуюванням на внутрішній стороні вушної раковини, знайте, що це - стерилізовані та вакциновані тварини, і у них є опікун", - розповіли у притулку.

З тими людьми, хто погодиться опікуватися стерилізованими кішками та собаками, буде укладено договір відповідального утримання бездомної тварини.

Раніше відловлених на вулицях тварин розміщували у притулку та шукали їм власників. 2021 року законодавство змінилося. Тепер тварини можуть залишатися на вулиці, але вони мають бути стерилізованими, зареєстрованими та мати опікуна. Опікун зобов'язаний годувати тварину, забезпечувати їй догляд та стежити, щоб тварина не створювала проблем для людей. Якщо на тварину надходять скарги, відповідальний опікун має вжити заходів для врегулювання ситуації. Якщо опікун не справляється з цими обов'язками, тварину повертають до притулку та шукають для неї нового опікуна.

Застосування евтаназії для безпритульних тварин заборонено законом, тому городяни повинні шукати способи мирного співіснування з мандрівними кітами та собаками. Наприклад, якщо коти справляють потребу у дитячу пісочницю, то дорослим слід накривати пісочницю клейонкою або брезентом на той час, коли в ній не грають діти.

Харківський притулок не може забезпечити утримання для всіх безпритульних тварин. Під час війни підприємство зіштовхнулося з новою проблемою – недостатньою подачею тепла. Наприклад, обігрівати "Будинок кішок" цієї зими неможливо. У теплій будівлі є місця лише для 20 тварин, а решта залишаться у холодних вольєрах. У центрі негайно шукають нових господарів для 100 котів.

Охочі взяти котика можуть звертатися за адресою проспект Гагаріна, 358 з 08.00 до 16.00. Забронювати тварину можна за номером 0-800-504-313.