СБУ завершила розслідувати справу "крота" ФСБ, який працював у харківському управлінні Служби безпеки. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

"Кріт" був на посаді співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області. Зловмисник погодився на співпрацю зі спецслужбами РФ в обмін на обіцянку гарантій безпеки для нього та його родини у разі окупації регіону. Чоловіка завербували на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Посада в координаційному штабі обласного управління СБУ дозволяла йому таємно збирати та передавати окупантам розвіддані про дислокацію та переміщення військової техніки та особового складу Сил оборони України, а також про плани та діяльність ЗСУ, українських правоохоронних органів та спецслужб. Цю інформацію окупанти використовували, щоб уникнути ударів ЗСУ та планувати диверсії та масовані артилерійські та прицільні ракетні обстріли стратегічних об'єктів міста та оборонних позицій.

Але контррозвідники СБУ викрили "крота". Зрадника затримали під час збирання даних для підготовки ракетного удару по адміністративній будівлі управління СБУ у Харківській області. Йому висунуто звинувачення за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Санкція статті передбачає покарання у вигляді п'ятнадцяти років чи довічного позбавлення волі. До речі, довічне ув'язнення загрожує й навіднику російських ракет на будівлю Харківської облдержадміністрації в березні цього року. Тоді під завалами ХОДА загинуло 29 людей.