Вчителі з Ізюму не отримували зарплати півроку - з моменту окупації міста. Про це розповіла "Суспільному" вчителька Ізюмського ліцею №4 Людмила Козак.

За її ловами, будівля ліцею зруйнована, а сама Людмила працює з дітьми онлайн, перебуваючи в евакуації.

"Наші вимоги, щоб з березня по вересень обов'язково виплатили борг у повному обсязі, без жодних відписок. Тому що і Херсон, і навіть Ізюмський район, та інші громади, які теж були в окупації, виплачували повністю всю зарплату з усіма надбавками, і людям було за що жити! Друге: поясніть, як далі працювати. Третє: що з відпускними, оздоровчими та іншими виплатами, передбаченими законодавством", - зазначила вчителька.

Були часткові виплати близько 5,6 тис. гривень після звернень педагогів до різних інстанцій. Але їх теж отримали не всі, а лише ті, хто має рахунок у "ПриватБанку". Ті ж, хто отримував зарплату в інших фінустановах, наприклад, в "Ощадбанку", - виплат не отримали.

"Поясніть, що це за виплати були? Багато наших колег залишаються в Ізюмі і починають виходити на зв'язок, навіть на наради, з поганим інтернетом. Там багато наших дітей. Зараз ми намагаємося організувати навчання. Більшість шкіл міста і більшість педагогів хочуть працювати" , - розповіла Людмила Козак.

Так, вже дві ізюмські школи працюють онлайн.

Шкільна психологиня Ірина, яка не виїжджала з міста та пережила окупацію, також не отримувала грошей.

Ще одна вчителька, Наталія Кирилко, повідомила, що "про простій у роботі з 25 лютого" їй стало відомо 16 вересня. За фактом за період з початку війни вона з чоловіком, теж педагогом, отримала дві однакові зарплати, незважаючи на різні категорії, навантаження, досвід роботи.

Сім'я жінки виїхала до Дніпропетровської області, в Ізюмі їхню квартиру розбито. При від'їзді з речей сім'ї вдалося зібрати лише кілька пакетів. Наразі вони живуть на виплати ВПО, але на ці суми не можна купити необхідні речі для двох дітей, орендувати квартиру та платити комунальні послуги.

"Учительські виплати отримали ті, у кого картки в "ПриватБанку". У кого "Ощадбанк", не отримали нічого до цього дня. Ми не знаємо, куди стукати. Балаклія, Слов'янський район, Краматорський район, Маріуполь, Куп'янськ... Там про педагогів пам'ятали. Кремінна і зараз окупована, там точаться активні бої. Але вчителі отримують зарплати", - поділилася вчителька.

Наталя сподівається, що влада вирішить питання із заборгованістю перед вчителями Ізюма. Вона планує продовжити роботу.

Росія своєю окупацією відібрала у місцевих жителів Харківської області їхній звичний спосіб життя та принесла величезну кількість складнощів. Люди не мали зв'язку, світла, води, не можна було просто зняти гроші з карт і купити необхідне в магазинах, отримати медичну допомогу, придбати ліки.

Нелегко було вчителям. Так, в окупованому Шевченковому нова "влада" збирала наради на тему освіти, наполягала на впровадженні лише російських освітніх програм, а вчителів української мови, історії та молодших класів планували відправити на перепідготовку до РФ. Вчителі Шевченківської громади відмовилися працювати на окупантів. Із 300 освітян громади погодилися співпрацювати з окупантами не більше 10.