Відкриті водоймища Харківської області дослідили на наявність холери. Про це повідомили у ГУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

У лабцентрі зазначили, що у мирні часи на Харківщині було 43 стаціонарні точки забору води з відкритих водойм, щоб вести моніторинг за холерою. Сьогодні через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини області обсяги досліджень скоротилися майже вдвічі.

"Під час моніторингу у 2022 році з досліджених проб було виділено 21 культуру холерного вібріону. Усі культури ідентифіковані як холерний вібріон неО1 групи, що не викликає епідемічну захворюваність", - розповіли в ГУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я.

У червні-липні 2022 року за первинними діагнозами зареєстровано 288 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 83 лабораторно обстежено на холеру. У жодного з хворих збудника холери або холероподібних вібріонів не виявлено.


Увага! Читайте нас у телеграм-каналі Новини Status Quo
Там більше інформації!


Довідка SQ. Холера – гостра кишкова інфекція, яка через можливість швидкого поширення віднесена до захворювань, що контролюють Міжнародні медико-санітарні правила. Має короткий інкубаційний період (до 7 діб), клінічні прояви – дуже часті випорожнення та блювання. Основною причиною смерті є зневоднення організму.

Існує кілька видів холерних вібріонів, з яких епідемічну небезпеку мають О1 та О139. Спалахи холери супроводжують стихійні лиха і війни, коли порушується водопостачання.