Список препаратів, що продаються у Харкові за рецептом, не змінився. Про це повідомив директор обласного департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов, пише "Суспільне".

З 1 квітня придбати ліки можна і за паперовим, і за електронними рецептами. За даними Харківської обладміністрації, зміни не належать до населених пунктів, де ведуться бойові дії. Харківську область віднесено до таких.

Через повідомлення про нововведення у харківських аптеках 31 березня утворилися черги. Максим Хаустов назвав ажіотаж штучним. За його інформацією, у Харківській області діє спрощена видача рецептурних медикаментів: більшу частину препаратів, які мають відпускатися за рецептом, згідно зі списком Мінінтеграції, можна купувати без рецептів, оскільки Харківська область віднесена до зони бойових дій.

Антибіотики, сильнодіючі речовини, препарати, що належать до списку наркотичних, деякі протисудомні, деякі кардіопрепарати і до 1 квітня відпускалися лише за рецептом. Ця ситуація збережеться і надалі.

У Департаменті охорони здоров'я Харківської міськради розповіли, як отримати ліки за електронним рецептом.

Щоб отримати рецепт рецептурний препарат, необхідно прийти до лікаря на прийом. Для зручності пацієнт може вибрати, за яким рецептом придбати ліки в аптеці, - за електронним або паперовим.

При огляді лікар за необхідності зареєструє пацієнта в електронній системі охорони здоров'я (ЄЗОЗ) та сформує е-рецепт, вказавши:

  • діюча речовина;
  • дозування;
  • тривалість курсу;
  • інструкції щодо прийому ліків.

Після цього пацієнт отримує номер електронного рецепту та унікальний код його погашення.

Придбати ліки за рецептом можна в аптеці протягом 30 або 10 днів (для наркотичних/психотропних препаратів). Для цього достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити – номер рецепту та код погашення. Фармацевт запропонує наявні в аптеці ліки, що містять діючу речовину, призначену лікарем, відповідно до грошових можливостей пацієнта.