Туреччина допоможе відновити лікарню та школу у Харкові. Мова про Харківську обласну дитячу лікарню №1 й спецшколу імені Короленка, ці будівлі постраждали внаслідок російських обстрілів.

Так, 26 жовтня медустанову відвідали голова постійної комісії з антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування Харківської облради Олег Каратуманов, почесний консул Туреччини у Харкові Володимир Білий та керівництво Департаменту охорони здоров'я ХОВА, щоб ознайомитись з роботою війни.

Почесний консул Туреччини зазначив, що оглядає лікарню на доручення посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдере, а основна мета його візиту - визначити пошкодження з російських обстрілів.

"Я передам послу всю інформацію про пошкодження, а також заходи, необхідні для їх усунення до холодів. За словами Ягмура Ахмета Гюльдере, на ремонт лікарні планується направити до 100 тис. доларів", - зазначив Володимир Білий.

З початку повномасштабного вторгнення РФ лікарню окупанти обстрілювали кілька разів, пошкодження зафіксовано правоохоронцями.

"Лікарню обстріляли чотири рази, внаслідок чого було вибито понад 500 вікон, міжкімнатні двері. Вікна ми зачинили, чим могли самотужки, але почався опалювальний сезон, щоб перезимувати, потрібно встановлювати гарні вікна. Ми вдячні за допомогу, яку пропонує Туреччина", - розповів в.о. гендиректора лікарні Олексій Сава.

За його словами, за трьох обстрілів у лікарні перебували діти. Ракети падали як неподалік, так і прямо на територію: біля відділення для немовлят й приймального відділення.

Раніше почесний консул Туреччини відвідав Харківську спецшколу імені Короленка, якій також потрібна допомога. Кошти для ремонту навчального закладу будуть надані турецькими партнерами.

Як зазначив Володимир Білий, школа практично не має даху і вже підготували відповідний звіт для надання допомоги.

Туреччина вже заявляла про готовність відбудовувати Харків після війни. Влітку заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко презентував турецькому дипломату план із зазначенням переліку об'єктів, які необхідно відновити найближчим часом: це приватні будинки, квартири, школи, дитячі садки та заклади охорони здоров'я.

Крім Туреччини, Харківському регіону допомагають і інші країни. Наприклад, у Балаклії встановили новий міст із 36-метрової легкозбірної металевої конструкції, подарований Чехією.