Війська РФ замінували територію дамби в селі Великі Проходи Дергачівського району, величезну кількість вибухівки знайшли після деокупації села. Про це повідомив начальник слідчого управління Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов.

За його словами, фахівці знайшли 175 кг тротилу, 68 протитанкових мін і електродетонатори — загальний тротиловий еквівалент близько 650 кг. За оцінками експертів, для вибуху труби Північного потоку було використано 500 кг тротилового еквівалента.

"Наслідки такого вибуху були б жахливі - затоплення цілих сіл і селищ. Злочини росіян проти цивільного населення не виправдовуються. Велике спасибі всім вибухотехнікам, які працювали на місці і знешкодили таку велику кількість вибухівки", - зазначив Болвінов.

Війська РФ в середині вересня кілька разів били ракетами по гідровузлах в Харківській області, зокрема, по Печенізькій дамбі, яка під час окупації Вовчанського району стала справжньою "дорогою життя" для тих жителів, які виїжджали з окупованих територій. На думку британської розвідки, РФ била по дамбах, щоб перешкодити просуванню ЗСУ - російські командири через свої невдачі віддавали накази бити по шлюзах гребель. Але британські експерти розвідки вважають, що ці удари не викликали великого збою в контрнаступі ЗСУ.