У Харкові створили машину для розмінування. Перший віцепрем'єр-міністр України Юлія Свириденко повідомила, що підприємство, яке розробило машину, може почати масове виробництво. 

Машина схожа на трактор, який штовхає перед собою каток вагою близько 8 тонн. Вона здатна ефективно знешкоджувати протипіхотні міни і виявляти протитанкові міни. Машина рухатиметься замінованою місцевістю, каток натискатиме на міни, міни - вибухатимуть. Таким чином, територія очищатиметься від боєприпасів.

Серед переваг - простота у використанні, невисока ціна при виробництві та можливість обслуговування і ремонту в Україні. Пошкоджені під час вибухів котки можна переплавляти на нові, а на їхнє місце легко встановлювати нові запчастини. 

Технологія розмінування, яку застосовуватимуть за допомогою харківських машин, не нова. Мінні трали давно використовуються для підриву мін і прокладання шляхів замінованими дорогами або мінними полями.

Схожі механізми вже створювалися і в Харківській області. У Балаклійській громаді створили безпілотний трактор із катком.

Ще одну машину створили фахівці комунального підприємства "Балаклійський житлокомунсервіс". Апарат призначений для роботи на вулицях міста, де неможливо використовувати спецтехніку саперів або ручні металошукачі через чагарники та високу траву. Попереду чотириколісної машини прикріплений металевий вал із шипами. Передбачається, що вал тиснутиме на міну, після чого відбудеться підрив боєприпасу.