У розмінуванні Харківської області допоможе ООН, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Харківщина - один із найбільш замінованих регіонів України. Площа потенційно небезпечних для роботи полів - понад 570 тисяч гектарів. У 2023 році через мінну небезпеку оброблятимуть лише 40% від довоєнних сільгоспугідь.

У Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО ООН) пропонують розробити карту забруднених сільгоспугідь, яка міститиме дані про влучання ворожих снарядів, проведення бойових дій і дислокацію військ. Це має спростити роботу піротехнічних підрозділів і прискорити темпи розмінування посівних площ. 

Крім того, інтерактивна карта міститиме інформацію про стан і якість ґрунтів та підземних вод. Це допоможе визначити придатність угідь для проведення майбутніх робіт. 

Координаторка програми з розмінування та відновлення земель ФАО ООН в Україні Тіфен Люкас заявила, що для ефективнішої роботи хочуть розпочати розмінування з невеликих господарств, до 300 гектарів. Наразі збирають контакти фермерів, які готові долучитися до програми найближчим часом. Хочуть встигнути до цьогорічного початку сівби озимих культур.