З 1 серпня внутрішньо переміщені особи отримуватимуть гроші двічі на місяць. Під час нарахування виплат перевірятимуть їхній майновий стан.

Допомога призначається людям, які через війну втратили житло або змушені були переселитися із зони бойових дій чи з тимчасово окупованих територій.

Кабмін змінив правила нарахування грошей ВПО. Якщо раніше допомогу призначали безстроково, то тепер вона призначатиметься на півроку.

Гроші внутрішньо переміщені особи отримуватимуть двічі на місяць - 15 і 28 числа.

Скільки платять

Розмір виплат для ВПО не змінюється: 

  • для людей з інвалідністю та дітей передбачено 3 тис. грн.;
  • для всіх інших - 2 тис. грн.

Загалом по Україні виплати отримують 2,6 млн осіб.

Кого позбавлять допомоги

Низка категорій не отримуватимуть допомогу з 1 серпня. Це:

  • ті, хто перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, які підтверджено документами (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину тощо);
  • ті, хто повернувся додому;
  • ті, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Перевірять майновий стан

З 1 вересня всіх одержувачів виплат перевірятимуть через державні реєстри: якщо людина зробила цінну покупку, то може втратити допомогу.

Наприклад, якщо після набрання чинності постанови Кабміну, людина придбала авто, якщо вона має депозитний рахунок, який перевищує суму 100 тисяч гривень, якщо вона придбала квартиру, земельну ділянку і сума покупки перевищує 100 тисяч гривень. Детальніше - у нашому матеріалі.

Якщо за результатами перевірки позбавлять допомоги, то одержувача про це повідомлять. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту. Приміром, надати підтвердні документи та продовжити отримувати виплати.

Порушення

Переселенців можуть перевіряти за адресами, за якими вони зареєстровані. Якщо людей зі статусом ВПО немає вдома, то соцпрацівники залишають записку, в якій просять упродовж 10 днів прийти до органу соцзахисту. Якщо людина не приходить, то з наступного місяця їй скасовують виплати.

Серед найпоширеніших порушень у ВПО:

  • реєстрація за неіснуючими адресами або за адресами магазинів і супермаркетів;
  • зазначення номера будинку без номера квартири;
  • виїзд за кордон або повернення додому, але збереження при цьому статусу ВПО і виплат.

На території Харківської області зареєстровано близько 500 тисяч тимчасово переміщених осіб. 

У разі помилки в довідці ВПО або під час зміни адреси переселенцям, які й надалі хочуть отримувати гроші, потрібно звертатися в управління соціального захисту за новим місцем реєстрації. 

Якщо переселенці повернулися додому, їм теж потрібно піти в орган соцзахисту для зняття статусу ВПО або зробити це самостійно в застосунку "Дія".