Зниклу у Харкові дівчинку знайшли за межами міста. Дитину виявили у Дніпрі, повідомили правоохоронці.

1 лютого о 13:05 до поліції надійшло повідомлення про зникнення 13-річної дівчинки. Мати розповіла, що поки її не було вдома, донька без дозволу пішла з квартири та зникла у невідомому напрямку. На телефонні дзвінки дівчинка не відповіла. Жінка намагалася самостійно розшукати дочку, але безрезультатно.

Поліцейські протягом кількох годин знайшли свідків, які бачили, як дівчинка сідала у таксі. Було встановлено номерні знаки автомобіля та особистість водія. Таксист розповів, що відвіз дитину на автовокзал. Переглянувши відеозаписи із камер спостереження, поліцейські з'ясували, на який автобус села неповнолітня. Вони зв'язалися по телефону з водієм і переконалися, що дитина перебуває в салоні та прямує до Дніпра.

У Дніпрі дівчинку одразу ж затримали та повернули до Харкова. Жертвою злочину дитина не стала, її життю та здоров'ю нічого не загрожує. Неповнолітню передали матері.

Ювенали провели з сім'єю роз'яснювальну бесіду та склали протокол за ч. 1 ст. 184 (невиконання батьками чи особами, які їх замінюють, обов'язків щодо виховання) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Батькам загрожує штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 850 до 1700 грн.

Чому йдуть діти?

Як розповідають психологи, діти втікають з дому за різними причинами:

  • конфлікт, заснований на нерозуміння дорослих;
  • діти вважають, що стосовно них чинять несправедливо;
  • різноманітні, іноді навіть дрібні образи;
  • не вистачає уваги;
  • жорстоке поводження або страх перед жорстким поводженням;
  • сором за батьків;
  • маніпуляції зі сторони друзів - "це круто", "це модно".

Це, звичайно, далеко не повний перелік можливих причин. Буває, що дитина відходом з дому шантажує дорослих, намагаючись заплатити бажане: не купили іграшку, бажаний одяг, телефон і так далі - переживайте.

Найчастіше йдуть з дому діти із неблагополучних сімей. Але навіть нормальні на вигляд сім'ї не застраховані від подібних неприємностей.

Що робити, якщо дитина зникла?

Насамперед, не панікувати. До пошуків слід приступати негайно, не чекаючи, що все вирішиться само собою, дитина знайдеться сама. Важливо не гаяти час. За статистикою, більшість дітей бувають знайдені в перші добу-дві.

Більше шансів у батьків, які постійно цікавилися життям дитини, знають її знайомих, приятелів, однокласників, шкільних вчителів, їх номери телефонів, знають місця, які відвідує дитина тощо. Якщо екстренні дзвінки до знайомих дитини не дало результатів, варто відразу ж звернутися до поліції.