У Харківській області керівник шкільного туристичного гуртка розбещував дітей. Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

За його словами, 83-річний чоловік вів секцію пішохідного туризму для учнів Шарівського ліцею, а за сумісництвом працював у ліцеї двірником.

На початку 2021-2022 навчального року пенсіонер під час занять розбещував 11-річних дівчаток. Ця історія випливла назовні, каже Болвінов, тільки коли одна з постраждалих дівчаток наважилася розповісти про все своїй мамі.

За словами дівчинки, педагог, одягаючи дітей у туристичне спорядження, гладив її по грудях і торкався статевих органів. Жертвами педофіла стали ще дві однокласниці постраждалої дівчинки.

Як зазначив Сергій Болвінов, колектив ліцею став на бік свого колеги, давши йому найкращі характеристики. Однак слідчим вдалося зібрати достатньо доказів і вручити чоловікові повідомлення про підозру в сексуальному насильстві щодо неповнолітніх. Пенсіонеру загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне тюремне ув'язнення. Наразі чоловік перебуває під цілодобовим домашнім арештом.

Щороку в Україні реєструють близько 400 випадків педофілії. У 2020 році в Україні було створено Єдиний реєстр педофілів. Його наповненням займається Міністерство юстиції України. Доступ до реєстру мають правоохоронці, проте витяг із нього з інформацією про конкретну людину можуть отримати керівники закладів освіти, охорони здоров'я чи інших відомств, які працюють із дітьми, щоб унеможливити ймовірність прийняття на роботу педофіла.

Фахівці радять сім'ям дотримуватися таких рекомендацій, щоб діти не стали жертвами педофілів:

  • важливо створити атмосферу відкритості, в якій діти відчувають, що можуть говорити про будь-які проблеми або питання без страху. Поясніть, що вони завжди можуть звернутися до вас, якщо їх щось турбує;
  • пояснюйте дітям, що їхнє тіло належить тільки їм. Розкажіть, до яких частин їхнього тіла не можуть торкатися інші люди;
  • поясніть, що діти не повинні розмовляти з незнайомцями в реальному житті або в інтернеті і що вони не повинні давати свої особисті дані онлайн;
  • обговоріть із дітьми, які кроки вони мають робити, якщо хтось спробує їх зачепити або зробити щось, що видається їм дивним або неприйнятним, вчіть їх звертатися до дорослих по допомогу;
  • контролюйте оточення і контакти дітей, особливо в інтернеті;
  • допоможіть дітям розвивати впевненість у собі. Що більше вони цінують себе, то менша ймовірність, що вони стануть жертвами маніпуляцій з боку педофілів.