В.Янукович ветировал Налоговый кодексПрезидент України Віктор Янукович ветував Податковий кодекс. Про це він заявив 30 листопада, передало інформагентство "РБК-Україна". "Ми домовилися, що робоча група, яка сьогодні створена урядом за участю представників президента, представників малого і середнього бізнесу сьогодні-завтра розробить зміни до Податкового кодексу, які я розгляну 2 грудня. І у випадку, якщо вони будуть відповідати тим вимогам, які стоять перед цим кодексом, я їх підпишу і подам до парламенту. Сьогодні я наклав вето і вважаю, що ситуація, яка зараз склалася, є цілком прийнятною для того, щоб ми дійсно створили справжній документ, який відповідає меті модернізації економіки, виведення її з тіні", - підкреслив В.Янукович.

Як заявив голова фракції Партії регіонів (ПР) у Верховній Раді Олександр Єфремов, у четвер, 2 грудня, парламент розгляне поправки до Податкового кодексу. "За останньою інформацією, яка у нас є, Кабінету міністрів і експертній групі доручено допрацювати поправки до Податкового кодексу. Якщо ці поправки будуть проголосовані, то потім документ у цілому повинен отримати підтримку 226 депутатів, і не потрібно 300 голосів для подолання вето. Якщо 226 нардепів проголосують за прийняття кодексу, документ буде переданий на перепідписання президенту України", - заявив О.Єфремов.

Також він зазначив, що основні зауваження В.Януковича до Податкового кодексу стосуються 11 напрямків, які суперечать Конституції або законодавчим актам: "Зокрема, зауваження стосуються порушення прав презумпції невинності, коли ті, хто платять податки, повинні спочатку доводити свою невинність перед податковими службами , що є порушенням ст.62 Конституції ".

Голова фракції ПР спрогнозував, що, якщо президент підпише Податковий кодекс, це відкриє дорогу бюджетному процесу. За його словами, наступного тижня протягом двох днів, якщо відбудуться позачергові засідання, можливо представлення проекту бюджету на 2011 р.

Довідка "SQ". 18 листопада Верховна Рада прийняла Податковий кодекс. З 16 листопада у Києві та інших містах країни відбуваються акції протесту підприємців проти прийняття цього кодексу. Підприємці вимагали від В.Януковича ветувати документ. У Харкові, зокрема, масові акції пройшли 25 і 29 листопада.