ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" може стати структурним підрозділом ДП "Завод ім.Малишева". Про це 27 серпня повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, приладобудівний завод зараз працює тільки над виконанням замовлення заводу ім.Малишева. У той же час губернатор зазначив, що приєднання можливо лише після повного погашення на заводі ім.Шевченка боргів із зарплати.

Як зазначив Добкін, він не прихильник фінансового оздоровлення заводу шляхом виділення коштів із держбюджету, оскільки вважає, що перекладати безвідповідальність керівників підприємства на державний бюджет неправильно. "Але ми так чинимо в рідкісних випадках - наприклад, для оздоровлення Харківського авіазаводу. Я роблю все можливе, щоб були отримані 40 млн.грн., необхідні для розрахунку з працівниками заводу імені Шевченка. Вони стали заручниками безхазяйного поводження керівників. Люди не хочуть звільнятися, оскільки бояться втратити належні їм суми заборгованості із зарплати", - зазначив Добкін.

За його словами, виплата 40 млн.грн. з держбюджету дозволить співробітникам звільнитися, а підприємству - не генерувати нові борги. "Фонд зарплати нам вдалося скоротити з 3,6 млн.грн. до 1,5 млн.грн. на місяць. Але якщо порахувати місячний обсяг виробництва підприємства, то стане очевидно, що оплачується простій. Але люди в цьому не винні", - повідомив губернатор.

Він також зазначив, що вирішувати подальшу долю заводу ім.Шевченка буде концерн "Укроборонпром". "Моє завдання - вирішити проблему із заборгованістю з зарплати", - заявив Добкін.


Довідка "SQ". 24 серпня, у День незалежності України, працівники заводу ім.Шевченка провели черговий пікет, на якому заявили, що побоюються того, що у заводу можуть відібрати військові замовлення. За словами учасників мітингу, в одному з цехів заводу виробляється обладнання для бронетехніки. Є замовлення на 5 комплектів обладнання для танків "Булат" і замовлення на виробництво обладнання для танків "Оплот". Керівництво заводу оголосило робітникам, що дві третини замовлення для "Оплот" передані на один із заводів у Запоріжжі. "Ми також побоюємося, що керівництво концерну "Укроборонпром", до структури якого входить завод ім.Шевченка, може віддати наказ перевезти наше обладнання в Запоріжжі. Після цього ми взагалі залишимося без роботи. Ми вимагаємо, щоб "Укроборонпром" зайняв більш конструктивну позицію відносно нашого підприємства", - заявили робітники.

Завод ім.Шевченка виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки і енергооб'єктів. У 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки. У червні 2012 р. заборгованість із зарплати на підприємстві становила 30 млн.грн.