Трудовой колектив ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" готує звернення до ГК "Укроборонпром" з проханням надати фінансову допомогу. Про це повідомив "SQ" голова профкому заводу Віктор Винников. За його словами, звернення буде направлено керівнику держконцерну Сергію Громову і голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну.

За словами Віннікова, на заводі влітку 2012 р. за рахунок виділених державою коштів (10 млн.грн.) Була проведена реструктуризація, в результаті чого чисельність працівників скоротилася на 300 чол. і становить зараз 700 чол. Кошти потрібні були для того, щоб виплатити звільняючимся людям заборгованість по зарплаті, як це і належить за законодавством. Згідно з планом реструктуризації, затвердженим "Укроборонпрому", чисельність персоналу потрібно скоротити до 604 чол., для чого потрібно ще 3,2 млн.грн. Ці кошти завод може отримати за рахунок випуску продукції, яку він виробляє для ДП "Завод ім.Малишева".

Як зазначив Вінніков, завод ім.Шевченка відвантажив за завод ім.Малишева партію приладів для танків "Булат", також він виробляє комплекти для танків "Оплот". "При цьому завод ім.Малишева не збирається виплачувати гроші, які повинен за поставлену продукцію, і аванс за обладнання для "Оплотів". На завод ім.Шевченка приїжджають керівники з "Укроборонпрому", проводять наради, обіцяють виплату коштів, а грошей все немає", - заявив Вінніков.

Він також зазначив, що через невиплати заводу ім.Малишева на заводі виникає напружена ситуація. "У грудні 2012 р. працівники зарплату отримали, але її середній рівень становить 1 тис. 240 грн. В результаті працівники можуть перейти на інші підприємства, де зарплата вища. Крім цього, зараз окремі цехи заводу ім.Шевченка працюють у три зміни над міжнародним замовленням, так що зайнятим на виконанні цього замовлення робітникам потрібно платити високу зарплату", - розповів Вінніков.

 

Довідка "SQ". У червні 2012 р. заборгованість по зарплаті на ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка" становила 30 млн.грн. Для погашення заборгованості Кабмін виділив заводу 10 млн.грн.

Завод ім.Шевченка виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки і енергооб'єктів. У 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки. З серпня 2009 р. завод проходить процедуру банкрутства, керівник санації - Олександр Байдацкій.