Харківське обласне територіальне відділення АМКУ проводить розслідування за фактом здорожчання в місті хліба соціальних сортів. Про це 23 лютого повідомив журналістам начальник відділення Анатолій Косолапов. За його словами, після того як 15 січня ПрАТ "Хлібозавод "Салтівський" та ТОВ "Українсько-словенське підприємство "Хлібопекарський комплекс "Кулиничівський" підняли ціни на деякі сорти хліба, фахівці відділення розіслали на підприємства, а також до Харківської облдержадміністрації запити на отримання інформації з цього приводу. Потрібна інформація була отримана, і працівники територіального відділення приступили до її вивчення і перевірки.

Як зазначив Косолапов, зараз висновки робити рано. "Можливо, після підвищення цін на хліб рентабельність стала оптимальною. А що стосується соціального хліба, то є негласне правило, що рентабельність його виробництва повинна бути нульовою. Висновки ми плануємо зробити вже наступного тижня", - зазначив Косолапов.

Як зазначили на хлібозаводі "Салтівський", ціна на масові сорти хліба були приведені до їх економічно обґрунтованого і близького до беззбитковості рівню. У той же час соціальні сорти хліба не здорожчали. Про це заявив генеральний директор хлібозаводу Андрій Раєнок, поінформували в прес-службі підприємства. Там підкреслили, що з лютого 2011 року ціни на хліб у регіоні не змінювалися. Але пшеничне борошно за цей час здорожчало на 16-22%, житнє - на 12,3%, електроенергія та газ на технологічні цілі - на 54% і 12%, бензин і дизпаливо - на 23-27%, розмір середньої зарплати збільшився у 2,5 рази. Це призвело до зростання затрат на виробництво хліба на 15-22% і істотних збитків при його виробництві.

Довідка "SQ". Хлібозавод "Салтівський" каліцтва ціни на хліб масових сортів: "Дарницький" подовий вагою 1 кг тепер у роздрібній мережі коштує 4,99 грн., раніше коштував 4,79 грн., "Дарницький" формовий вагою 700 г. у роздробі тепер коштує 3,49 грн. (раніше - 3,35 грн.). Ціна хліба "Орільського" фірмового з борошна 1-го сорту вагою 550 г у роздробі зросла з 2,5 до 3 грн.

З грудня 2012 р. підприємство почало продаж соціального хліба "Добрий" вартістю 2,4 грн. за буханець. Випускається хліб "Добрий" з пшеничного борошна (вага 550 г), пшеничного борошна з висівками (вага 550 г і житнього борошна (вага 550 г).

Що стосується хліба виробництва Кулиничівського хлібозаводу, то здорожчали "Дорожній" і хліб пшеничний - "цеглинка". До здорожчання "цеглинка" коштувала 2,5 грн., тепер - 3 грн., "Дорожній" подорожчав на 20 коп. і коштує 4,45 грн.

Хлібозавод "Салтівський" разом з Кулиничівським хлібокомбінатом виробляють близько 90% хлібобулочних виробів Харківській області.