Харківська міськрада попросила Кабінет міністрів України погасити майже 70 млн. грн. боргу міськради і КП "Міськелектротранс" перед ПП "ПЛ Лізинг" за закуплені в лізинг тролейбуси і трамваї. Міська влада також попросила керівництво "ПЛ Лізинг" і "Кредобанк" призупинити судові тяжби з приводу відновлення виплат за договором фінансового лізингу. Депутати Харківської міськради 22 вересня прийняли відповідні звернення до прем'єр-міністра України Миколи Азарова, голови Нацагентства з питань підготовки до Євро-2012 Володимира Ковалевського, директору ПП "ПЛ Лізинг" Юрія Свідзінського і голови правління ВАТ "Кредобанк" Івана Феськова.

"Через зміни, внесені до законодавства, ми не можемо сьогодні виконувати поодинці ці зобов'язання", - відзначив в.о. міського голови Г.Кернес.

Довідка "SQ". Львівське ПП "ПЛ Лізинг" у червні заявило, що планує вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківській міській владі в 2006 р. За словами Ю.Свідзинського, "КП "Міськелектротранс" та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів. Коментуючи цю інформацію, тоді ще мер Харкова Михайло Добкін заявив, що міська влада не зможе без допомоги держави розрахуватися за лізингові тролейбуси і трамваї. Крім того, за його словами, міська влада придбала тролейбуси російського виробництва, керуючись їх низькою ціною. Але потім в законодавство були внесені зміни, згідно яких дозволялося купувати техніку лише українського виробництва і виділяти з державного та місцевого бюджетів кошти теж можна тільки на техніку українського виробництва. "Вийшло так, що закон почав мати зворотну силу. Ми намагалися довести, що це правило не може поширюватися на лізингову схему, тому що ми тролейбуси вже отримали і експлуатуємо. І у зв'язку з цим ми могли платити тільки тіло самого лізингу, що ми й робили, а відсотки ми платити не могли", - заявив М.Добкін.

13 липня на сесії Харківської облради під час обговорення питання про заборгованість із зарплати на КП "Міськелектротранс" голова Харківської облдержадміністрації М.Добкін повідомив, що на державному рівні досягнута домовленість про те, що Кабмін візьме на себе борги підприємства з купівлі рухомого складу, а підприємство всі вивільнені кошти направить на погашення заборгованості із зарплати.

2 серпня Ю.Свідзінський заявив, що направив до Міністерства юстиції судовий наказ на примусове виконання судового рішення про стягнення з "Міськелектротрансу" заборгованості з оплати взятого в лізинг транспорту.