"Гроші, виділені останньою сесією Харківської міськради на виплату боргів за 90 тролейбусів і 10 трамваїв, узятих за договором лізингу у ПП "ПЛ Лізинг", на рахунку львівської фірми досі не надійшли", - повідомив 3 квітня "SQ" директор "ПЛ Лізинг "(Львів) Юрій Свідзінський. Нагадаємо, 22 лютого на сесії міськради було виділено 4,5 млн.грн. на виплату боргів за договором між харківським КП "Міськелектротранс" та "ПЛ Лізинг".

За словами Ю.Свідзінского, в харківській мерії йому пояснили, що затримка з платежами сталася з вини казначейства. У відповідь на офіційний запит "SQ" у Головному управлінні Державного казначейства України в Харківській області зазначили, що управління не є розпорядником інформації з поданого запиту, оскільки казначейство України є учасником системи електронних платежів Нацбанку, а інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта є банківською таємницю. У казначействі заявили, що для отримання інформації, що стосується перерахування грошей фірмі "ПЛ Лізинг", слід звернутися до міськради.

Трохи пізніше, 30 березня, Ю.Свідзінський повідомив "SQ", що у нього відбулася телефонна розмова з директором Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергієм Дульфаном, який зазначив, що міськрада лише готує документи на перерахування виплат за лізинговий транспорт.

У понеділок, 2 квітня, в ході прес-конференції С.Дульфан, відповідаючи на питання "SQ", чому львівській фірмі досі не перераховані гроші, заявив: "Коли ви востаннє раз розмовляли з Ю.Свідзінським? Два дні тому? І що, Юрій Віталійович вам нічого цікавого не сказав? Я не готовий сьогодні обговорювати господарсько-фінансову діяльність "ПЛ Лізинг", але можу сказати, що у "ПЛ Лізинг" змінилася ситуація. І якщо Юрій Віталійович готовий вам по-дружньому коментувати їхню ситуацію, це його право. Я ж не маю такого права. На сьогодні кредитори, які забезпечували дану угоду, у зв'язку зі зміненими умовами претензій до нас не мають. Ми працюємо в даному напрямку. І ті, кому ми винні гроші, переговорами задоволені".

С.Дульфан відмовився уточнити, про яких кредиторів йдеться і чи означають його слова, що кошти за лізинговий транспорт міськрада буде перераховувати не "ПЛ Лізинг", а якійсь іншій структурі. На питання про те, чи будуть на найближчій сесії міськради виділені кошти на погашення боргу за трамваї і тролейбуси, С.Дульфан також не відповів. У той же час він додав, що "лізингові тролейбуси і трамваї з Харкова ніхто не забере".

Коментуючи слова С.Дульфана, Ю.Свідзінський заявив "SQ", що "ПЛ Лізинг" не припиняв своєї діяльності і нічого в ній не змінював". "Хто такі ці кредитори, не маю уявлення. І взагалі, за законом, вони (мається на увазі Харківська міськрада - "SQ") не мають права вести переговори з кредиторами, оскільки "ПЛ Лізинг" відповідний договір не розривав і зобов'язань нікому не передавав", - підкреслив Ю.Свідзінський.

Довідка "SQ". Львівська фірма "ПЛ Лізинг" неодноразово збиралася вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківській міській владі у 2006 р. За словами Ю.Свідзінського, "КП "Міськелектротранс" та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань зі сплати лізингових платежів. За даними Ю.Свідзінського, заборгованість за рухомий склад на лютий 2012 р. становила майже 120 млн.грн. (75 млн.грн. власне боргу і 44 млн.грн. - штраф за протермінування).

7 лютого 2012 р. у Харкові відбулася зустріч харківського міського голови Геннадія Кернеса з директором "ПЛ Лізинг" Юрієм Свідзінським, на якій був розглянутий укладений раніше договір. "Зараз транспорт залишається в Харкові і буде експлуатуватися на вулицях міста. Ми плануємо передати його на баланс нових підприємств комунального транспорту, закінчивши тим самим ще один етап реорганізації КП "Міськелектротранс", - зазначив С.Дульфан. Також між Харківською міськрадою і "ПЛ Лізинг" були укладені якісь домовленості. Зокрема, міськрада, за словами Ю.Свідзінського, мала надати документальні зобов'язання з виплати всього боргу, а також графік погашення боргу. Планувалося, що на кожній сесії міськради на це будуть виділятися кошти. Так, 22 лютого на сесії було виділено 4,5 млн.грн. на погашення частини боргу.