Представники Харківської облдержадміністрації (ХОДА), Благодійного фонду Юрія Сапронова та Інституту загальної та невідкладної хірургії АМН України 19 листопада підписали договір соціального партнерства щодо подальшого розвитку дитячої кардіохірургії та забезпечення її доступності для всіх категорій населення регіону Договір підписали заступник голови ХОДА Ігор Шурма, заступник директора з наукової роботи Інституту загальної та невідкладної хірургії Сергій Сушков і голова правління Фонду Ю.Сапронова Євген Зубков.

"Підписаний договір - це черговий крок у співпраці влади, науковців та соціально відповідального бізнесу. Коли вводився в роботу лінійний прискорювач на базі інституту радіології ім. С.Григор 'єва, ми домовилися з представниками фонду Ю.Сапронова про створення в області так званого меценатського пулу, де будуть накопичуватися позабюджетні кошти для реалізації соціальних програм. Першими, хто погодився надати таку допомогу, стали Благодійний фонд Олександра Фельдмана і Фонд Ю.Сапронова. Я думаю, що в 2011 р. до цього договору приєднається і міська влада, а також інші меценати" , - зазначив І.Шурма.

За його словами, до 2005 р. проведення операцій дітям із вродженою вадою серця було з області фантастики. "У 2005 р. операції стали проводитися на базі Інституту загальної та невідкладної хірургії завдяки діяльності Фонду Ю.Сапронова, який щороку виділяв значні кошти на розвиток цієї галузі медицини. Завдяки зусиллям фонду до Харкова два-три рази на рік приїжджають фахівці з усього світу , які проводять операції, і одночасно з цим наші фахівці отримують нові знання та навички, які використовують в подальшій роботі. За чотири роки було проведено 300 операцій. Цього року вже прооперовано 88 дітей, і готуються до операції ще 40", - підкреслив І.Шурма.

Довідка "SQ". Вроджена вада серця - досить поширена патологія серед захворювань серцево-судинної системи, яка є основною причиною смерті дітей на першому році життя. Щорічно в Харківській області народжується 150-200 дітей із вродженими вадами серця, з них близько 70% дітей потребує оперативної корекції уже протягом першого року життя.

У Харкові сьомий рік реалізується акція "Подаруй дитині серце", яка є частиною програми допомоги дітям із вродженою вадою серця. У 2008 р. був підписаний тристоронній меморандум між Інститутом загальної та невідкладної хірургії, благодійним фондом Ю.Сапронова і "International Children` s Heart Foundation", згідно якого 3-4 рази на рік інтернаціональні бригади лікарів протягом двох тижнів на базі кардіохірургічного відділення інституту проводять спільні операції українським дітям.

За допомогою фонду Ю.Сапронова на базі відділення кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії відремонтовані приміщення операційної і палат, закуповується апаратура, запущено в роботу медичне обладнання, що дозволяє здійснювати хірургічні втручання при важких патологіях серця.

Міжнародний фонд "International Children` s Heart Foundation" організований 1994 р. кардіохірургом Вільямом Новіком (США). Особливістю фонду є робота в ньому лікарів-волонтерів, які представляють різні країни світу. За час свого існування фонд провів близько 3,5 тис. операцій у багатьох країнах.