"Національний природний парк "Гомільшанські ліси" (Зміївський район, Харківська обл.) знаходиться в запущеному стані", - заявив "SQ" голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв, коментуючи питання про звільнення директора парку. Він також зазначив, що звільненням і призначенням директора нацпарку займається профільне міністерство.

За словами Є.Мураєва, у парку не проводяться санітарні рубки не тільки в заповідній зоні (3 тис.га), але і на решті - господарської частини парку, яка займає 11 тис.га. "Є висновок МНС, що робота в парку проводиться незадовільно. Через те, що тварин у парку дуже багато, вони завдають втрати сільськогосподарським угіддям, з'явилися вовки, тварини хворіють. Не виготовлений досі земельний акт на територію, зайняту парком, хоча робота ведеться багато років. За три останні роки не усунені зауваження з розробки акта, які пред'явили державні служби землеустрою", - зазначив Є.Мураєв.

За його словами, через те, що в господарській частині парку не проводяться санітарні вирубки, в результаті пожежі парк може сильно постраждати, оскільки не зможуть проїхати машини МНС. "У цьому питанні потрібно розбиратися, сподіваюся, що коли буде призначений новий керівник, він виправить ситуацію в парку", - зазначив Є.Мураєв.

Довідка "SQ". Директору національного природного парку "Гомільшанські ліси" Олександру Мотляху в квітні 2012 р. не продовжили контракт. О.Мотлях працював керівником з 2005 р., коли парк був створений.

Національний природний парк "Гомільшанські ліси" - природний комплекс Слобожанщини, площа якого становить понад 14 тис.га (територія всіх природоохоронних об'єктів області - 56,8 тис.га). Національний парк був створений указом президента України для використання природних багатств у науково-дослідній роботі, рекреаційної та господарської діяльності. Парк розташований у басейні р. Сіверський Донець у Зміївському районі Харківської області і займає плато правого берега річки, його наплавну і піщану тераси. Серед флори парку - 9 рослинних комплексів, занесених до Зеленої книги України, 14 типів природного середовища, які є зникаючим у Європі згідно з Бернською конвенцією 1987 р., 850 видів вищих рослин, 138 видів рідкісних рослин, 93 з яких занесені до європейських, українських та регіональних списків зникаючих видів, а 20 з них - до Червоної книги України. Серед найбільш рідкісних рослин парку - 7 видів орхідей, тюльпан дібровний, сон чорніючий, хвощ великий. У водоймах парку представлено більше 1500 видів вищих прісноводних водоростей.

На території парку мешкає 132 види рідкісних тварин, 250 видів птахів і 27 видів комах, занесених до міжнародних та українських "червоних" списків. У парку можна побачити благородного і плямистого оленів, лося, кабана, косулю, лисицю, зайця, бобра, куницю, вовка. Серед рідкісних тварин - норка європейська, борсук, видра річкова, горностай.

Національний парк був створений указом президента України в 2004 р. для використання природних багатств в науково-дослідній роботі, рекреаційній та господарській діяльності.

Як розповідав у 2009 р. заступник директора з науки Сергій Влащенко, найбільше досягнення співробітників парку, - це те, що зупинена рубка дерев, яка проводилася до створення парку і на початкових етапах його формування. Вдалося обстежити всю територію парку, виділити особливо цінні ділянки, які ніяк не можна рубати. Сьогодні парк розділений на чотири частини за мірою їх важливості для збереження навколишнього природного середовища. Це заповідна зона, в якій заборонено перебування сторонніх людей і дозволені тільки наукові дослідження; зона регульованої рекреації, в якій дозволено відвідування і відпочинок; зона стаціонарної рекреації, в якій можна розміщувати готелі та бази відпочинку; господарська зона, в якій можна рубати ліс і вести господарську діяльність.

"Основні зусилля з охорони ми витрачаємо на 3,377 тис.га особливо цінної території, решту - контролюємо. Там є власники, є лісові господарства, які повинні виконувати ті вимоги, які ми їм висуваємо", - зазначав С.Влащенко. За його словами, на 3,377 тис.га "полювання заборонене і не ведеться однозначно, на решті території - намагаємося контролювати". За словами співробітників парку, кабанів і косуль за останні п'ять років тут стало помітно більше.