Облсовет утвердил Программу развития Харьковской области на 2011 г.  Харківська облрада 17 лютого на сесії 102-ма голосами "за" затвердила Програму розвитку Харківської області на 2011 р. У програмі, зокрема, планується довести обсяг реалізації промислової продукції з розрахунку на одного працівника з 17 тис.грн. до 19 тис. грн., збільшити зростання промвиробництва з 5,8% до 6%. Прогноз інфляції на 2011 р. затверджений на рівні 8,8% (у 2010 р. - 9%).

Як зазначив голова комісії облради з питань соціально-економічного розвитку регіону Віктор Суботін, програма розроблена Головним управлінням економіки Харківської облдержадміністрації (ХОДА) спільно з іншими структурними підрозділами ХОДА з урахуванням положень Національної програми економічних реформ на 2010-2014 рр., пропозицій Харківського регіонального комітету економічних реформ, показників державного та обласного бюджетів. Програма пройшла обговорення на постійних комісіях, усі зауваження депутатів відображені в її остаточному варіанті.

За словами голови комісії, представлена програма відрізняється від аналогічної програми на 2010 р. більш детальним аналізом існуючого становища в економічних та соціальних сферах, чітким описом проблем та конкретизованими заходами щодо виконання основних завдань у кожній галузі. "Наприклад, у сфері промисловості основними завданнями визначено забезпечення зростання виробництва конкурентоспроможної продукції, розвиток експортного потенціалу, реалізація заходів з енергозбереження. Для вирішення цих завдань пропонуються, зокрема, заходи щодо вдосконалення нормативної бази, сприяння участі підприємств області у тендерах, сприяння впровадженню систем управління якістю, що відповідає міжнародним стандартам ISO 9001, серії 14000 та системи управління безпекою харчових продуктів", - зазначив В.Суботін.

За словами голови комісії, у сфері агропромислового комплексу передбачено реалізацію обласних програм розвитку АПК з фінансуванням з обласного бюджету в сумі не менше 10 млн. грн., підтримка сільгоспвиробників, що реалізують інноваційні проекти, сприяння створенню в області оптового ринку сільгосппродукції та інші заходи. У сфері житлово-комунального господарства запланована модернізація технічного обладнання на об'єктах тепло-, водопостачання і водовідведення, сприяння впровадженню енергозберігаючих технологій, ремонт доріг комунальної власності та загального користування і т.д. У сфері підготовки до Євро-2012 передбачено фінансування реконструкції спортивного комплексу "Металіст" і низки інших, значимих для проведення чемпіонату об'єктів.

Як зазначив В.Субботін, передбачено низку заходів щодо сприяння іноземним інвесторам. "Ці заходи вже принесли плоди. Цього року очікується збільшення надходжень прямих іноземних інвестицій, зокрема, за рахунок впровадження в регіоні інвестором зі Швейцарії, компанією "Glas Trosch", інвестиційного проекту - будівництва підприємства з виробництва плаского скла із загальним обсягом іноземних інвестицій близько 185 млн. євро", - зазначив депутат.

За словами народного депутата Олексія Логвиненка, для всієї країни 2011 р. буде багато в чому вирішальним. "Або позитивні тренди наберуть чинності, або ситуація буде ще складнішою, ніж була до цього. Питання прогнозів дуже важливе, та прийняття проекту розвитку області можна присвятити навіть цілий день обговорення. Я б починав проект з аналізу макроекономічних тенденцій у країні, потім переходив до регіону, а потім - до розбору планів по галузях", - зазначив О.Логвиненко.

За його словами, потрібно також більше уваги приділяти тому, щоб плани були контрольовані. "Наприклад, в області планується створити 49 тис. нових робочих місць, у тому числі 9,7 - за рахунок самозайнятості населення та підприємців. Як можна спрогнозувати дії підприємців?", - зазначив О.Логвиненко.

За словами нардепа, в області є резерв, який може бути використаний при організації технопарків. "Харківські ВНЗ випускають на рік близько 40 тис. студентів, у тому числі технічних фахівців. Молодь може бути задіяна в організації технопарків", - зазначив депутат.

За словами голови Харківської облради Сергія Чернова, проект розвитку області прийнятий у цілому, і його можна доповнювати. "Чим більше буде пропозицій і доповнень, тим краще буде проект", - зазначив С.Чернов.