Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін сьогодні, 18 жовтня, виступить з доповіддю на II Українсько-російському міжрегіональному форумі, який проходить у Донецьку за участю президентів Росії та України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Як розповів 17 жовтня журналістам М.Добкін, він планує доповісти про успіхи харківського українсько-російського технопарку "Слобожанщина" та проект технополісу "П'ятихатки".

"Рік тому в Геленджику на I Російсько-українському міжрегіональному економічному форумі народилася ініціатива створення українсько-російського технопарку. Менш ніж за рік технопарк створений, і ми можемо розповісти про наші досягнення", - зазначив М.Добкін.

За словами губернатора, в технопарку вже успішно розробляються кілька інноваційних проектів. Серед них - виготовлення світлодіодних світильників підвищеної потужності. "Я сам був вражений тими можливостями, які сьогодні пропонують наші харківські вчені та бізнесмени. Економія електроенергії колосальна, а потужність одержуваного джерела така, що можна освітлювати цілі стадіони", - підкреслив М.Добкін. Губернатор зазначив, що тепер головне - пустити наукову розробку у виробництво. Базове підприємство, яке може виготовляти такі світильники, - завод "ФЕД".

Окрім того, в технопарку розробили технологію, яка продовжує термін служби механічних деталей на 25 років. "Уже зробили перше нанопокриття для деталей літаків і вертольотів. Харківська технологія нанесення багатошарових зміцнюючих нанопокриттів на деталі авіаційного агрегатостроенія вже зацікавила підприємства Росії, а також наноцентр Бєлгородського державного університету. Сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо залучити до реалізації даного проекту і всесвітньо відому компанію у сфері високих технологій "РОСНАНО", - зазначив М.Добкін. Серед інших розробок технопарку, за словами губернатора, - конвеєрне виробництво стовбурових клітин для лікування хворих після інсульту і створення системи дистанційного навчання менеджерів інноваційних проектів.

За словами голови ХОДА, масштабнішим проектом, про який він розповість у Донецьку, є створення технополісу "П'ятихатки". "Даний проект був підтриманий Національним агентством з інвестицій та управління національними проектами України, й українсько-російський технопарк "Слобожанщина" в майбутньому ми бачимо складовою частиною технополісу", - заявив М.Добкін.

Довідка "SQ". Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" входить до національного проекту "Енергія інновацій". На початку липня в Москві в ході виставки "20 років СНД: до нових обріїв партнерства" були підписані установчі документи технопарку.