"Щоб вирішити питання з боргами за газ, керівникам областей України, зокрема керівництву Харківської області, потрібно налагодити платіжну дисципліну і поміняти деяких невмілих керівників", - заявив 12 листопада у Харкові перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв.

"Наприклад, поміняли в Дніпропетровській області деяких керівників підприємств комунального господарства, і відразу збільшилися обсяги платежів за спожиті енергоносії. Така ж ситуація і в Житомирській області. З тими керівниками, які не справляються, треба просто прощатися і давати дорогу більш перспективним, які вміють працювати ", - зазначив А. Клюєв.

Також віце-прем'єр порадив брати кредити в банках і позики у Кабінету міністрів на погашення боргів області за газ. "Але, тим не менше, треба розраховуватися, збільшувати обсяги фінансування та скорочувати собівартість послуг, що надаються підприємствами ЖКГ. Яскравий приклад - Закарпатська область, де одна гігакалорія коштує в два рази більше, ніж у цілому по країні. Населення цієї області змушене платити в два рази більше. До сих пір місцеві органи влади ніяк не відреагували і не працюють над зменшенням собівартості послуг, що надаються ", - підкреслив А. Клюєв.

Довідка "SQ". Перший віце-прем'єр-міністр України А. Клюєв 12 листопада на селекторній нараді розкритикував керівництво Донецької, Луганської, Одеської, Харківської областей та м. Києва за погані розрахунки за енергоносії, в першу чергу, за спожитий природний газ. Так, за підсумками роботи 10 місяців 2010 р. заборгованість за газ у поточному році збільшилася і становить у Донецькій області - 1,06 млрд. грн, Луганській - 862 млн. грн, Одеській - 702 млн. грн, Харківської - 539 млн. грн і в м. Києві - 723 млн. грн. Керівникам цих областей доручено до 1 грудня значно зменшити наявні заборгованості.