У Харківській області для реалізації соціальних ініціатив президента України Віктора Януковича необхідно створити соціальні паспорти населених пунктів і реєстр соціально нужденних громадян. Про це повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

"Насамперед нам необхідно сформувати реєстри всіх людей, які дійсно потребують допомоги держави і які отримають цю допомогу не у вигляді субсидій або преференцій, а у вигляді реальних грошей. Люди, що отримали право на цю пільгу, вже за бажанням зможуть або користуватися нею, або не користуватися. Однак у громадському транспорті їм доведеться оплачувати проїзд, незалежно від того, є у них пільга чи ні", - зазначив І.Шурма.

Віце-губернатор також підкреслив, що соціально незахищених громадян дуже багато, і потрібно знати, скільки таких людей мешкає в тому чи іншому районі. "Для цього мають бути створені соціальні паспорти районів. Це дозволить визначити, в які населені пункти слід направити більше коштів на забезпечення соціальних виплат", - пояснив І.Шурма.

Також віце-губернатор додав, що на створення реєстрів соціально нужденних громадян піде два-три місяці. За словами І.Шурма, Харківська область уже має досвід з формування подібних реєстрів. Зокрема, в області створені реєстри людей, які мають потребу в інсуліні, слухових апаратах, у проведенні операцій з видалення катаракти, в зубопротезуванні.

Довідка "SQ". 7 березня В.Янукович на розширеному засіданні Кабміну запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для покращення якості життя громадян. Насамперед, за словами президента, необхідно забезпечити комплексне перетворення підходів до оплати праці і податків на соціальне страхування, це забезпечить заявлений раніше урядом податок на багатство. Другий напрямок ініціатив - максимально доступні медицина й освіта, забезпечення адресної допомоги. Третє - нові робочі місця і збільшення рівня зайнятості населення. Четверте - не дивлячись на економічні кризу, збільшення зарплат працівникам бюджетної сфери, пенсій та виплат при народженні дитини. Також 7 березня В.Янукович пообіцяв виплатити громадянам частину вкладів Ощадбанку СРСР.

Перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова повідомила, що на забезпечення соціальних ініціатив президента без програми іпотечного кредитування буде потрібно близько 16 млрд.грн. За її словами, на сьогодні, за попередніми оцінками Міністерства фінансів, уже є близько 10-11 млрд.грн. Ці кошти забезпечені за рахунок перевищення планових надходжень ПДВ та податку на прибуток. І.Акімова підкреслила, що кошти будуть акумулюватися виключно за рахунок збільшення прибуткової частини бюджету.