На реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску "Гоптівка" (Харківська обл.) з держбюджету виділено 69 млн. грн., з них 20 млн. грн. - на роботи з реконструкції у 2011 р. Про це 7 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив журналістам начальник Харківської обласної митниці Сергій Іванов.

Зараз підшукується виконавець робіт, розглядаються три підприємства - харківське і київські. Роботи планується почати в жовтні, а закінчити до травня 2012 р. після реконструкції пропускна здатність "Гоптівки" збільшиться у два рази - кількість смуг на в'їзд зросте з 8 до 12, на виїзд - з 7 до 11. Після ремонту "Гоптівка" зможе пропускати до 3 тис. автомобілів на добу (зараз пропускає 1400 автомобілів) і до 20 тис. осіб. (зараз - 10 тис.).

За словами С.Іванова, на період реконструкції "Гоптівку" закривати не будуть, роботи одночасно будуть проводитися на 30% території пропускного пункту. "Взимку кількість людей, що перетинають кордон, не така велика, як улітку, тому реконструкція не відіб'ється на пропускній спроможності пункту. На сьогодні ми пропускаємо 6-7 тис. пасажирів на день", - зазначив С.Іванов.

За його словами, до Євро-2012 на "Гоптівці" буде передбачена спеціальна смуга для вболівальників та спеціальна смуга для представників УЄФА. "Будемо використовувати максимальну кількість смуг" зеленого коридору", форма декларації буде максимально спрощена, не потрібні будуть багато дозвільні документи", - зазначив С.Іванов.

Довідка "SQ". 12 вересня С.Іванов заявив, що вартість реконструкції пункту пропуску "Гоптівка" за рік зросла майже у півтора рази. За його словами, у 2010 р. вартість будівництва була оцінена в 47,5 млн.грн., у 2011 р. оцінюється вже в 76 млн.грн. Здорожчання реконструкції відбулося через здорожчання будівельних матеріалів. Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що ймовірність того, що уряд додасть грошей на реконструкцію "Гоптівки", дуже мала.