"У більшості районів Харківської області землі використовуються погано", - заявив 5 листопада на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) начальник Головного управління Держкомзему у Харківській області Михайло Клепач. За його словами, значні площі земель області або взагалі не використовуються, або використовуються з порушеннями земельного законодавства, без правовстановлюючих документів, не за цільовим призначенням. "Землекористувачі не дотримуються умови договорів оренди землі в частині розміру та своєчасності орендної плати, в результаті чого бюджет області недоотримує кошти", - підкреслив Михайло Клепач.

За його словами, в області була створена робоча група з питань ефективного використання земель. Зокрема, у Золочівському районі виявлено, що близько 4 тис.га ріллі в районі не використовується і не оплачується оренда. У Сахновщинському районі виявлено, що з 121 ставка, розташованого на території району, тільки на 18 оформлені договори оренди. На території району знаходиться 3 несанкціонованих кар'єра, які працюють без сплати податків.

Довідка "SQ". 3 липня 2010 набуло чинності розпорядження голови ХОДА Михайла Добкіна № 417 "Про створення обласної робочої групи з питань раціонального і ефективного використання земель і запобігання порушення земельного законодавства". За цим розпорядженням у всіх районах області були створені районні робочі групи з питань раціонального використання земель. Обласна робоча група вже провела 308 перевірок дотримання вимог земельного законодавства в області. Виявлено 241 випадок порушення земельного законодавства, видано 192 приписи, складено 65 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 21 постанову про накладення стягнення та матеріали по 9 справах передано до органів прокуратури.