Прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом загибелі 34 тис. індичок. Як повідомив офіційний сайт прокуратури, у філії одного з державних підприємств Харківської області виготовляли та реалізовували комбікорм для годування індиків, який не пройшов державну реєстрацію. Після годування цим комбікормом у період з 8 до 16 липня на території птахівничого комплексу Донецької області загинуло 34 тис.113 індичок, підприємству завдано збитків у розмірі 7 млн. 363 тис. грн.

Згідно з висновком Національного наукового центру "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини", комбікорм для індичат був токсичним і не рекомендувався для годування птиці. Крім того, зазначена партія комбікорму була доставлена ​​замовнику без ветеринарного свідоцтва і без обов'язкового карантинного сертифіката.

Справа порушена за ст.251 Кримінального кодексу України (порушення ветеринарних правил, що спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки; карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до п'яти років, або обмеженням волі терміном до трьох). Досудове слідство веде слідче управління Головного управління МВС України в Харківській області.

Довідка "SQ". Птахи масово загинули 8-16 липня у філії "Свiтанок" агрофірми "Шахтар" (с.Олександрівка Слов'янського району Донецької області), що належить донецькій шахті ім. Засядька. За даними МНС України, причина загибелі - перевищення в 3-3,2 рази допустимої концентрації токсинів у кормах для відгодівлі птиці. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті шахти, комбікорми були зроблені на Ізюмському комбікормовому заводі (Харківська область). Фахівцями лабораторії в Маріуполі (Донецька обл.) у кормах виявлені два види токсинів.

Як заявив 21 липня генеральний директор асоціації "Харківптахопром" Вадим Шиян (Ізюмський КХП входить до асоціації), арбітражні лабораторії завершили перевірку кормів Ізюмського комбінату хлібопродуктів (КХП, Харківська обл.) і встановили, що в кормах немає токсинів. "Фірма "Світанок" провела дослідження кормів у неакредитованих лабораторіях з власної ініціативи, і в кормах нібито були виявлені токсини. Але ці дослідження проводилися не в арбітражних лабораторіях. А "Харківптахопром" посилається на дані, отримані в п'яти лабораторіях, що мають державну акредитацію на такі дослідження. Ці лабораторії працюють у Києві та Харкові", - зазначив В.Шиян.