В Харькове готовятся к возможной вспышке холерыНа сьогодні випадків захворювання на холеру в Харківській області не зафіксовано", - повідомив на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії при Харківській облдержадміністрації (ХОДА) заступник голови ХОДА Ігор Шурма. Як повідомив офіційний сайт ХОДА, за інформацією віце-губернатора, "аналіз випадків виникнення спалахів захворюваності свідчить про масове надходження людей до медичних установ". "Двох інфекційних лікарень, що функціонують у Харкові, буде недостатньо. Потрібно буде перепрофілювати ліжка соматичних лікарень для госпіталізації хворих. Для цього буде потрібна координація зусиль міста та області", - зазначив І.Шурма.

За його словами, в період епідеміологічної небезпеки превентивні заходи санітарно-епідеміологічної служби повинні бути агресивними. "Потрібно ретельно перевірити заклади відпочинку, водойми, місця масового скупчення людей, перевірити готовність лікувальних установ до можливого прийому постраждалих, координацію дій служб і відомств у разі виникнення небезпечної епідемічної ситуації", - підкреслив І.Шурма.

Він також повідомив, що до роботи із запобігання торгівлі на Харківщині свіжою та в'яленою рибою без дозвільних документів та ветеринарно-санітарного сертифіката залучать карантинну міліцію, оскільки повноважень і можливостей ветеринарної служби та органів санепіднагляду в цьому питанні недостатньо.

Довідка "SQ". У Маріуполі Донецької області підтверджено вісім випадків захворювання на холеру. Всі хворі підхопили холерний вібріон з морської води або з риби, виловленої в Азовському морі та місцевих річках. Через спалах холери в Маріуполі закрили всі пляжі, заборонили ловити і продавати рибу. Місцевим мешканцям завозять якісну питну воду.