В Запорожской области обнаружен холероподобный вибрионХолероподібний вібріон виявлений у р.Молочна Запорізької області. Як передав "УНІАН", за даними Мелітопольської міськсанепідемстанції, холероподібний вібріон висіяний у всіх чотирьох пробах, узятих фахівцями СЕС минулого тижня в р.Молочна і стоках очисних споруд.

За інформацією завідуючої епідвідділу міськСЕС Мелітополя Лариси Саприкіної, дані результати досліджень свідчать про те, що в р.Молочній купатися небезпечно, тому що ризик захворіти на холеру дуже високий, а також про те, що в місті є люди - носії небезпечного вібріона. У той же час цього року хворих, у яких виявлявся холероподібний вібріон, в інфекційний стаціонар поки не надходило, хоча з 1 червня на наявність холероподобного вібріона обстежуються всі, хто звертається до лікувальних установ з приводу дисфункції кишечника.

Як повідомив головний санітарний лікар Запорізької області Анатолій Севальнєв, проведення досліджень, у результаті яких було виявлено холероподібний вібріон, не пов'язане з ситуацією у Маріуполі. Він також зазначив, що р.Молочна не є водоймою, води якої використовуються для забезпечення централізованого питного водопостачання населених пунктів.

Довідка "SQ". Р. Молочна - найбільша (протяжність -197 км, площа басейну - 3450 кв.км) річка північно-західного Приазов'я Запорізької області України. Впадає в Молочний лиман Азовського моря. На берегах р.Молочної стоять Мелітополь, Токмак і Молочанськ.

Минулого тижня в Маріуполі виявили кількох хворих на холеру. За інформацією МНС України, госпіталізовано 14 осіб. Фахівці санепідемслужби виявили холерний вібріон О1, біовар Ель-Тор і серовар Огава. Як повідомив головний санітарний лікар України Сергій Риженко, форма холери, зареєстрована в Маріуполі, є несмертельною, захворювання протікає без ускладнень. Причиною холери в Маріуполі стали каналізаційні стоки.