Міжнародний волонтерський табір працюватиме в Харкові під час Євро-2012, з 1 до 21 червня. Про це 31 січня на засіданні постійної комісії з міжнародної співпраці, інвестицій та підготовки та проведення в Харкові Євро-2012 Харківської міськради повідомив директор Департаменту міжнародної співпраці Віктор Рудь. За його словами, табір буде організований на базі одного з харківських вишів.

В.Рудь розповів, що учасники волонтерського молодіжного табору приїдуть з міст-побратимів, яких у Харкова 21, і міст-партнерів. У складі команди кожного міста буде п'ять волонтерів та один керівник групи. Запрошуються люди, які володіють розмовною англійською, німецькою, голландською та іншими мовами. "Ми вивчили досвід європейських країн, зокрема, Німеччини та Польщі, з організації волонтерського руху й облаштування подібних таборів. Волонтерів поселять до гуртожитків. Перші чотири-п'ять днів їх навчатимуть за спеціальною програмою. Протягом наступних вони працюватимуть на чемпіонаті", - зазначив В.Рудь.

За його словами, всього розроблені вісім напрямків, у яких можуть брати участь волонтери. Вони працюватимуть у дві зміни в туристично-інформаційних пунктах, медустановах, інформаційних пунктах на транспортних розв'язках, у фан-зоні, на вокзалах і в аеропорту. "У волонтерів з міст-побратимів - європейський менталітет, вони будуть нам дуже корисні", - підкреслив директор Департаменту міжнародної співпраці.

Він зазначив, що всього планується набрати і підготувати близько 100 волонтерів. Фінансувати табір будуть із залучених спонсорських коштів, а також за рахунок коштів, виділених у рамках партнерського обміну.

Довідка "SQ". На 24 січня в Харкові відібрали 800 волонтерів для роботи під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 р. Відбір ще триває, оскільки всього необхідно набрати 1 тис. 250 волонтерів. У березні розпочнеться навчання волонтерів. Вони будуть вивчати іноземні мови, займуться питаннями безпеки під час Євро-2012 і особливостями волонтерської діяльності. У травні волонтери почнуть практичне навчання безпосередньо на об'єктах, задіяних в ході чемпіонату, - в аеропорту, на стадіоні, на вокзалах, у фан-зоні і т.д.

Усього на підготовку стюардів, волонтерів, працівників сфери обслуговування, медичних працівників та працівників правоохоронних органів до Євро-2012 у Харкові заплановано витратити 1 млн. 27 тис.грн.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. Згідно з жеребкуванням, у Харкові 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.