Ракетне паливо, яке знаходиться на території Харківської області, повністю вивезуть до травня 2012 р. Про це 29 листопада повідомив журналістам начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації Володимир Росоха.

За його словами, до кінця року частину ракетного палива будуть вивозити на територію Росії і там утилізувати, на ці цілі Міністерство оборони України виділило 1,5 млн.грн.

В.Россоха відзначив, що зараз на території військової частини в с. Шевченкове знаходиться понад 5 тис. т меланжу. "Є попередня домовленість вивозити меланж на територію Польщі, Харківський політехнічний інститут запропонував свою технологію переробки меланжу - вони запросили під цю справу 20 млн.грн. Тому зараз конкретно сказати не можна - куди і скільки буде надіслано меланжу", - зазначив начальник облуправління з питань надзвичайних ситуацій.

Також В.Россоха заявив, що на сьогодні з території області ще не вивезли 120 т пестицидів. Для їх утилізації цього року було виділено 10,850 млн.грн. з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища і 6 млн.грн. з обласного фонду.

"На превеликий жаль, на території України сьогодні немає підприємств, які могли б переробляти непридатні пестициди та інші хімічні речовини. Тому тендер на утилізацію заборонених хімічних засобів виграла ізраїльська фірма, яка вивозить їх на територію Польщі, де на переробному заводі вони проходять повний цикл переробки", - повідомив В.Россоха.

Довідка "SQ". Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. Являє собою концентровану азотну кислоту (не менше 74%). Легколетюча сполука червоного чи жовтого кольору. Навіть незначне потрапляння меланжу до атмосфери призводить до серйозних і необоротних наслідків для живого організму. Гранично допустима концентрація - 0,005 мг/л. Тривале перебування людини в хмарі меланжу без костюма хімічного захисту призводить до летального результату